'Kloonvlees ligt mogelijk al op tafel'
• 23-06-2010
• leestijd 2 minuten
Vlees van gekloonde dieren ligt mogelijk al op uw en mijn tafel, zonder dat we het weten. Europarlementslid Kartika Liotard waarschuwde daar dinsdag voor bij een conferentie van vakblad EU Food Law.
Volgens Liotard is import van het vlees mogelijk, omdat EU-commissaris John Dalli (Gezondheid) uit Malta volgens haar te traag is met EU-regels tegen kloonvlees en het sperma van gekloonde dieren.
De Verenigde Staten hebben enkele maanden geleden het verbod op kloonvlees opgeheven. ,,Bij de export maakt de VS geen onderscheid tussen vlees van gewone of gekloonde dieren'', aldus Liotard. ,,Gelukkig wordt er weinig vlees vanuit de VS naar Nederland geëxporteerd.''
Het Europarlement probeert al sinds 2006 om de handel in kloonvlees te reguleren. Het eten is niet ongezond, maar Liotard vindt het onethisch wegens het dierenleed. Veel gekloonde dieren komen mismaakt ter wereld en lijden aan allerlei ziektes.
Volgens Liotard zijn er sterke aanwijzingen dat de EU de handel in sperma van gekloond Amerikaans vee niet onder controle heeft. ,,Kloonzaad wordt niet apart gehouden van normaal zaad en kan zo ongewild op de Europese markt terechtkomen'', aldus Liotard. ,,Vleeshandelaren krijgen van EU-commissaris Dalli vrij spel''.
Liotard houdt zich al jaren bezig met het onderwerp. In juli bespreekt het Europarlement haar rapport over nieuwe voedingsmiddelen. Ze was tot voor kort lid van de SP-fractie in het Europarlement. Na een conflict met haar fractiegenoot ging ze verder als lid van de overkoepelende fractie Verenigd Links, die bestaat uit partijen uit diverse EU-landen.
Klonen is de kunstmatige reproductie van nakomelingen. Doel is om steeds een identieke kopie van een dier te maken. Bekend is het Schotse schaap Dolly. Dat was in 1996 geboren als 's werelds eerste kloon van een dier.
Bron: ANP