Klokjesgentiaan in de Maashorst
• 06-12-2005
• leestijd 1 minuten
In de Maashorst in Noord-Brabant is afgelopen jaren hard gewerkt aan het herstel van de natuurwaarden van ca. 300 hectare voormalige landbouwgronden en bosontginningen. In 2003 werd er in dit gebied één klokjesgentiaan gevonden. Dit jaar zo’n 50 exemplaren. Hoe het zaad van deze plant er komt blijft een raadsel. Klokjesgentiaan heeft er zeker 50 jaar niet gestaan en staat nergens in de omgeving.
Het natuurgebied is eerst 10 jaar intensief begraasd met vooral koeien in het zomerseizoen en schapen in de winter. Sinds 3 jaar bestaat het beheer uit begrazing met hooglanders, paarden en schapen. Op een stuk van 10 hectare treden wel hele interessante veranderingen op. In 1999 is daar bij wijze van experiment de toplaag afgegraven en nieuw microreliëf gemaakt. In de beide natte jaren die daarop volgden, stond het terrein langdurig blank. In de minder natte jaren daarna verschenen er meer en meer plantensoorten.
Vóór 1999 was wat struikheide langs een steile slootkant het enige dat wees op een beetje potentie. Maar bij de kartering van 2003 zijn soorten gevonden zoals bosdroogbloem, geelgroene zegge, knolsteenbreek en grote ratelaar. Op de natste plekken groeit inmiddels, behalve de klokjesgentiaan, ook oeverkruid, veelstengelige waterbies, bruine snavelbies. Op drogere plekken is struikheide verschenen en kaal breukkruid is in 2005 gevonden.