Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatzaak Bonaire: inwoners eisen bescherming tegen de gevolgen van de klimaatcrisis

  •  
11-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
Bonaire

Bonaire klaagt samen met Greenpeace Nederland de Nederlandse Staat aan

© Marten  van Dijl / Greenpeace

Donderdag starten acht inwoners van Bonaire, samen met Greenpeace Nederland, een rechtszaak tegen de Nederlandse Staat. Ze stellen dat de Staat onvoldoende doet om de bevolking van deze bijzondere Nederlandse gemeente te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Volgens hen is dit een schending van hun mensenrechten.

De dagvaarding is ingediend bij de Rechtbank Den Haag en het nieuws werd tijdens een persconferentie in Kralendijk op Bonaire bekendgemaakt.

De dagvaarding bevat twee hoofdeisen:

  • Er moeten plannen en concrete maatregelen komen, ontwikkeld samen met de inwoners, om Bonaire te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.
  • De Nederlandse Staat moet de Nederlandse CO2-uitstoot zo snel mogelijk terugdringen. Tien jaar sneller dan zij nu van plan is. Uiterlijk 2040 moet de broeikasgasuitstoot van Nederland nul zijn. 

Klimaatrechtvaardigheid

Bonairese eisers benadrukken dat hun eiland al lang wacht op een veilige toekomst. Ondanks gesprekken met de overheid leverden deze geen concrete toezeggingen op. Danique Martis (25), sociaal werker en eiser, benadrukt dat Caribisch Nederland wordt vergeten, terwijl er voor Europees Nederland wel plannen zijn tegen klimaatverandering. Martis vindt het verdrietig dat ondanks de bekende verantwoordelijkheid, de Nederlandse regering het recht op een veilige leefomgeving negeert.

Daarom stappen ze naar de rechter. Het is essentieel dat de Staat maatregelen neemt om de mensenrechten, zoals het recht op leven en familieleven, van Bonairianen te beschermen. Judmar Emerenciana (26), grafisch ontwerper en mede-eiser, vreest voor verlies van cultuur en tradities. Hij wil voorkomen dat in de toekomst slavenhutjes onder water staan en het gevoel van 'dit hadden we kunnen voorkomen' ontstaat.

Protestmars Den Haag

Tientallen betogers, waaronder vertegenwoordigers van de Caribische diaspora en de klimaatbeweging, lopen vandaag in Den Haag van het Torentje naar de Rechtbank Den Haag voor een symbolische protestmars. Onderweg houden ze speeches, dragen protestborden en tonen een spandoek met de tekst 'We eisen rechtvaardigheid - Klimaatzaak Bonaire'.

Eiser Kjelld Kroon (28), programmamaker, benadrukt dat klimaatverandering op Bonaire al merkbaar is, met stijgende temperaturen en extreme regenbuien die overstromingen veroorzaken. Kroon vindt dat het tijd is voor actie en neemt daarom deel aan de protestmars.

Persconferentie Kralendijk

In Kralendijk op Bonaire kondigden enkele eisers en Greenpeace Nederland tijdens een persconferentie aan dat ze de Nederlandse Staat aanklagen. Andy Palmen, directeur van Greenpeace Nederland, benadrukte de plicht van de overheid om alle inwoners te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatcrisis. Ze eisen betere bescherming voor Bonaire en een snellere vermindering van CO2-uitstoot voor heel Nederland.

Onderzoek Vrije Universiteit

VU-onderzoek voor Greenpeace toont aan dat klimaatverandering nu al het dagelijks leven op Bonaire beïnvloedt. Stijgende zeespiegel, hitte en koraalafsterving brengen grote risico's met zich mee. Zonder drastische wereldwijde emissiereductie kan eind deze eeuw een vijfde van Bonaire onder water staan.

Bron: Greenpeace

Meer over:

klimaatzaak, bonaire
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.