Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatverandering leidt tot minder zuurstof in zee

  •  
02-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
oceaan.jpg
Opwarming van de aarde leidt zeer waarschijnlijk tot minder zuurstof in de zee. Dit is één van de conclusies die Duitse, Scandinavische en Nederlandse onderzoekers trekken in het vooraanstaande tijdschrift Nature Climate Change. Jaap Sinninghe Damsté  van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) is als een van de onderzoekers betrokken bij dit onderzoek, dat plaatsvond in de Oostzee.
Zuurstofloos
Een verdere opwarming van de aarde heeft zeer waarschijnlijk negatieve effecten op het leven in de Oostzee. Door de opwarming van het oppervlaktewater vindt er minder menging plaats, waardoor het bodemwater zuurstofloos wordt. Tevens zal er waarschijnlijk veel vaker een bloei van blauwalgen plaatsvinden in de zomer, omdat dit pas bij watertemperaturen vanaf 16°C optreedt. De primaire productie neemt onder deze ‘warme’ condities dus flink toe. In tegenstelling tot andere soorten algen zijn bepaalde soorten blauwalgen in staat om stikstofgas uit de lucht te binden. Wanneer deze blauwalgen afsterven en naar de bodem zinken, worden ze afgebroken door bacteriën, die hiervoor zuurstof uit het water gebruiken. Daardoor wordt het bodemwater nog sneller zuurstofloos.
Temperatuur
De onderzoekers concluderen dit aan de hand van onderzoek aan boorkernen uit de Oostzee die sedimenten van de afgelopen duizend jaar bevatten. Met een door het NIOZ ontwikkelde methode om zeewatertemperaturen te bepalen aan de hand van chemische fossielen, werd vastgesteld dat ongeveer 1000 jaar geleden de oppervlaktewater¬temperatuur gelijk was aan die in de afgelopen 100 jaar maar dat deze tijdens de Kleine IJstijd (ca. 1350-1850) zo’n 2°C kouder was. De afkoeling tijdens de Kleine IJstijd valt samen met een periode van zuurstofrijk bodemwater, gekenmerkt door leven op de bodem en sedimentomwoeling. Hieruit blijkt dat een relatief kleine verandering in de temperatuur van de Oostzee grote gevolgen heeft voor de zuurstofconcentratie in het bodemwater en daarmee op het leven in zee.
Gevaar
De afname van de zuurstofconcentratie in de oceaan (zgn. hypoxia) wordt al langer gezien als een mogelijk negatief effect van de opwarming van de aarde, omdat het nadelige effecten heeft op het meeste leven in de oceaan. Deze studie laat nu zie dat dit inderdaad een reëel gevaar is.
Hoogleraar
Jaap Sinninghe Damsté (1959) is hoofd van de afdeling Mariene Organische Biogeochemie aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) op Texel. Daarnaast is hij hoogleraar organische geochemie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 2004 werd hij onderscheiden met de Spinoza Prijs en benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Daarnaast won hij de Treibs Medal en Vernadsky Medal. Hij is auteur van meer dan 500 wetenschappelijke publicaties en is een autoriteit op het gebied van het gebruik van chemische fossielen om vroegere klimaatveranderingen te reconstrueren.
Bron: NIOZ
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor