Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Klimaatverandering in Nederland

19 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
weer.jpg
Felle buien met flinke windstoten trokken deze week over ons land. Het KNMI gaf voor een aantal provincies zelfs code oranje voor extreem weer. Tegelijkertijd is het deze herfst veel warmer dan gemiddeld. Dinsdag was het met 15,6 graden in de Bilt officieel de warmste 17 november ooit. De vraag is wat dit extreme weer en de zachte najaarstemperaturen te maken hebben met klimaatverandering. 
Volgens Bart van den Hurk van het KNMI krijgen we met de verandering van het klimaat in de toekomst meer warme jaren en extreem weer. Dat beeld komt ook naar voren uit de klimaatscenario's, die het KNMI vorig jaar publiceerde: hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, hevigere buien en kans op drogere zomers. 
klimaat1
Stevige onweersbuien. Fotograaf: RickKloekke.
Naast klimaatverandering is er ook nog weerfenomeen El Niño. Die is dit jaar zoals verwacht zeer sterk geworden en vergelijkbaar met de grootste El Niño’s die de afgelopen anderhalve eeuw gemeten zijn. Dat blijkt uit cijfers die de Wereld Meteorologische Organisatie dinsdag publiceerde. El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan.
Het KNMI is voor Nederland kenniscentrum op het gebied van klimaat en klimaatveranderingen. volgende week gaat een delegatie van het instituut naar de klimaattop in Parijs (CO21).
klimaat2-reiger
Blauwe reiger met pittig windje. Fotograaf: PascalH.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar