Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatverandering in Nederland

  •  
19-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
weer.jpg
Felle buien met flinke windstoten trokken deze week over ons land. Het KNMI gaf voor een aantal provincies zelfs code oranje voor extreem weer. Tegelijkertijd is het deze herfst veel warmer dan gemiddeld. Dinsdag was het met 15,6 graden in de Bilt officieel de warmste 17 november ooit. De vraag is wat dit extreme weer en de zachte najaarstemperaturen te maken hebben met klimaatverandering. 
Volgens Bart van den Hurk van het KNMI krijgen we met de verandering van het klimaat in de toekomst meer warme jaren en extreem weer. Dat beeld komt ook naar voren uit de klimaatscenario's, die het KNMI vorig jaar publiceerde: hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, hevigere buien en kans op drogere zomers. 
klimaat1
Stevige onweersbuien. Fotograaf: RickKloekke.
Naast klimaatverandering is er ook nog weerfenomeen El Niño. Die is dit jaar zoals verwacht zeer sterk geworden en vergelijkbaar met de grootste El Niño’s die de afgelopen anderhalve eeuw gemeten zijn. Dat blijkt uit cijfers die de Wereld Meteorologische Organisatie dinsdag publiceerde. El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan.
Het KNMI is voor Nederland kenniscentrum op het gebied van klimaat en klimaatveranderingen. volgende week gaat een delegatie van het instituut naar de klimaattop in Parijs (CO21).
klimaat2-reiger
Blauwe reiger met pittig windje. Fotograaf: PascalH.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.