Klimaatverandering in Nederland
• 19-11-2015
• leestijd 1 minuten
Felle buien met flinke windstoten trokken deze week over ons land.
Het KNMI
gaf voor een aantal provincies zelfs code oranje voor extreem weer. Tegelijkertijd is het deze herfst veel warmer dan gemiddeld. Dinsdag was het met 15,6 graden in de Bilt officieel de warmste 17 november ooit. De vraag is wat dit extreme weer en de zachte najaarstemperaturen te maken hebben met klimaatverandering.
Volgens Bart van den Hurk van het KNMI krijgen we met de verandering van het klimaat in de toekomst meer warme jaren en extreem weer. Dat beeld komt ook naar voren uit de klimaatscenario's, die het KNMI vorig jaar publiceerde: hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, hevigere buien en kans op drogere zomers.
Stevige onweersbuien. Fotograaf: RickKloekke.
Naast klimaatverandering is er ook nog weerfenomeen El Niño. Die is dit jaar zoals verwacht zeer sterk geworden en vergelijkbaar met de grootste El Niño’s die de afgelopen anderhalve eeuw gemeten zijn. Dat blijkt uit cijfers die de Wereld Meteorologische Organisatie dinsdag publiceerde. El Niño is een sterke opwarming van het oceaanwater gedurende langere tijd langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan.
Het KNMI is voor Nederland kenniscentrum op het gebied van klimaat en klimaatveranderingen. volgende week gaat een delegatie van het instituut naar de klimaattop in Parijs (CO21).
Blauwe reiger met pittig windje. Fotograaf: PascalH.