Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop Sharm-el-Sheikh COP27 - maandag 14 nov

  •  
14-11-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
overstroming

© Pixabay

De tweede week van de klimaattop in het Egyptische Sharm-el-Sheikh is begonnen. Vertegenwoordigers van bijna tweehonderd landen praten in de tweede week verder over het beperken van de opwarming van de aarde. Volgens het VN-milieubureau is de aarde nu op weg om aan het einde van deze eeuw zo'n 2,5 graden warmer te zijn. Om de doelen te halen moet de uitstoot van broeikasgassen drastisch verlagen. Deze uitstoot komt onder meer vrij bij het gebruik van fossiele brandstoffen.

Zondag 6 november is de klimaattop gestart en de berichten stromen binnen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste berichten van maandag 14 november:

Vs en China hervatten samenwerking rond klimaat

Ondertussen aan de andere kant van de aarde tijdens de G20-top op Bali hervatten China en de Verenigde Staten hun samenwerking bij de bestrijding van klimaatverandering. Beijing had die beëindigd uit woede over het bezoek van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, in augustus aan Taiwan.

Maar na het drie uur durende gesprek van de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden op Bali spraken beide presidenten af samen een succes te maken van de COP27-klimaatconferentie in Sharm-el-Sheikh in Egypte. Bij sommige klimaatactivisten en andere aanwezigen op de klimaattop klonk een zucht van opluchting. De Amerikaanse klimaatgezant John Kerry en de Chinese toponderhandelaar Xie Zhenhua hebben in Egypte al ideeën uitgewisseld.

Beschuldiging van toezicht deelnemers klimaattop

Diverse afgevaardigden voelen zich "in de gaten gehouden" tijdens de VN-klimaattop . De beveiligingsafdeling van de Verenigde Naties onderzoekt de beschuldigingen van toezicht door de Egyptische politie tegenover klimaatafgevaardigden.

Een Duitse diplomatieke bron zou een klacht hebben ingediend bij Egypte omdat de "delegatie voelde dat we in de gaten werden gehouden". Een onderdirecteur van de Duitse Heinrich Boll Stiftung-stichting zegt dat ze zich "bekeken" voelt en zich "duidelijk ongemakkelijker voelt dan bij enige andere COP". Zo zijn camera's in de vergaderzalen deze keer gericht op de gezichten van de sprekers. "Dit is zowel onnodig als ongebruikelijk."

Harbers opent 'kampioenengroep' 

Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) heeft op de klimaattop in Egypte een 'kampioenengroep' geopend. Deelnemers zijn landen die voor "grote uitdagingen staan", bijvoorbeeld op het gebied van overstromingen, droogte, zoetwatertekort of zeespiegelstijging, meldt het ministerie. De bedoeling is dat zij kennis met elkaar gaan delen "om zich beter en sneller aan te passen aan het veranderende klimaat". Het klimaatpanel van de Verenigde Naties IPCC heeft landen opgeroepen om zich te beschermen tegen de gevolgen van het warmere klimaat. Landen zoals Bangladesh, India, Egypte en Vietnam hebben zich aangesloten bij de groep.

De 'kampioenengroep', oftewel Champions Group for Deltas and Coastal Zones, is een Nederlands initiatief. "Wij Nederlanders zijn altijd goed geweest in het water buiten de deur houden", schrijft Harbers. "Al honderden jaren staan wij internationaal bekend om onze waterkennis en -kunde." Hij zegt dat waterveiligheid een prioriteit moet zijn voor de hele wereld.

Voorzitter: nog veel werk voor de boeg

Landen moeten een stap extra doen om vrijdag tot een goed slotakkoord te komen voor de VN-klimaattop, zei de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry maandag. Hij is de voorzitter van de zogeheten COP27 en volgens hem is er "nog veel werk voor de boeg".

Het slotakkoord moet een politieke verklaring bevatten waar alle landen zich aan willen binden. Daarin worden doelen en toezeggingen opgeschreven die besloten zijn op de klimaattop in Egypte. De Verenigde Naties hebben maandag ook een voorlopige versie gedeeld van mogelijke afspraken over klimaatfinanciering in het slotakkoord. Deze tekst krijgt waarschijnlijk nog veel aanpassingen voordat hij wordt aangenomen. Er staan diverse opties in, zoals het opzetten van een nieuw fonds voor landen die zijn getroffen door klimaatrampen. Een ander voorstel is om nog twee jaar te blijven onderhandelen over dit onderwerp.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.