De EU-delegatie bij de klimaatonder-handelingen in Montreal (Canada) stelt de toekomst van de internationale strijd tegen klimaatverandering in de waagschaal door te proberen de VS mee te krijgen in een akkoord. De VS willen geen bindende maar vrijblijvende afspraken, die de klimaatverandering niet kunnen stoppen. 'Beter een goed klimaatbeleid zonder de VS dan een niet-effectief, halfslachtig beleid met de VS', aldus Donald Pols, campagneleider Klimaat en Energie van Milieudefensie.
De pogingen van de EU, waaronder de Nederlandse vertegenwoordiging, om de VS te betrekken bij afspraken over de aanpak van klimaatverandering1 zijn gedoemd te mislukken. De VS zal onder president Bush namelijk nooit akkoord gaan met bindende afspraken om de uitstoot van CO2 terug te dringen. 'De EU, met Nederland voorop, lijkt een totaal verkeerde inschatting gemaakt te hebben van de situatie in Montreal. Er zijn op dit moment absoluut geen mogelijkheden om de VS te betrekken bij de internationale klimaatafspraken. De EU kan beter investeren in het versterken en uitbreiden van bestaande afspraken om klimaatverandering te bestrijden', aldus Donald Pols.
Het Kyoto-protocol moet worden versterkt door scherpere doelen te stellen voor het verminderen van broeikasgassen, tot 80 procent reductie in 2050. Krachtig EU optreden is noodzakelijk om het vertrouwen in internationale klimaatafspraken te versterken. Daardoor kan ook het aantal landen dat deelneemt aan Kyoto worden uitgebreid, met name met ontwikkelingslanden, de grootste groeiers wat broeikasgassen betreft. Pols: 'We moeten niet blijven wachten op de regering Bush. De tweede fase in de internationale strijd tegen klimaatverandering moet en kan nu van start gaan.'