Klimaattop is niet te missen kans
• 08-12-2009
• leestijd 2 minuten
In de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn maandag de onderhandelingen over een nieuw klimaatakkoord begonnen. Meer dan 15.000 onderhandelaars en politici, journalisten en activisten wonen de top van de Verenigde Naties bij.
De Deense premier Lars Lokke Rasmussen sprak tijdens de opening van de klimaattop over ,,een kans die de wereld zich niet kan veroorloven te missen''. Ook noemde hij Kopenhagen symbolisch Hopenhagen, omdat de hoop van de wereld is gevestigd op de afgevaardigden van ruim 190 landen.
Om de druk op de onderhandelaars op te voeren, publiceerden maandag meer dan vijftig kranten wereldwijd hetzelfde commentaar. Daarin werd een oproep gedaan aan politici om in Kopenhagen tot een nieuw klimaatverdrag te komen, anders zal de klimaatverandering ,,onze planeet verwoesten''. Het gemeenschappelijk commentaar was een initiatief van de Britse krant The Guardian. Onder meer de Volkskrant, de Franse Le Monde en de Spaanse El Pais deden mee.
In de eerste week moeten de regeringsdelegaties het met elkaar eens worden over de onderhandelingstekst. Die bestaat momenteel uit tweehonderd pagina's om aan alle wensen te voldoen, maar moet worden teruggebracht naar hooguit dertig kantjes voor een efficiënt akkoord.
In de tweede week schuiven ook de milieuministers aan. Voor Nederland reist minister Jacqueline Cramer van Milieu naar Kopenhagen, samen met minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking. Het einde van de top zal worden bijgewoond door meer dan honderd regeringsleiders, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, minister-president Jan Peter Balkenende en de Britse premier Gordon Brown.
De onderhandelaars moeten het onder meer eens worden over de hoeveelheid broeikasgassen die minder uitgestoten mogen worden. Ook ontbossing en financiering voor arme landen die kampen met de gevolgen van klimaatverandering, zijn onderwerp van gesprek.
Volgens hoofd Yvo de Boer van het VN-klimaatbureau verkeert de conventie ,,in uitstekende vorm'' met een ongekend aantal landen dat heeft toegezegd de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Twee vragen staan centraal: gaan de voorstellen ver genoeg voor ontwikkelingslanden en gaan ze ver genoeg om een gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen? Op dit moment lijken de antwoorden respectievelijk 'nee' en 'misschien' te zijn, oordeelde een klimaatspecialist van de Britse omroep BBC.
Volgens het klimaatbureau van de Verenigde Naties moeten de westerse landen in 2020 gezamenlijk tussen de 25 en 40 procent minder CO2 uitstoten ten opzichte van 1990. Voor de ontwikkelingslanden is dat tussen de 15 en 30 procent. Door die vermindering zou de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd de komende jaren beperkt kunnen worden tot 2 graden Celsius.
De Europese Unie heeft een reductie van 20 procent toegezegd, maar wil tot 30 procent gaan als andere landen zich daarbij aansluiten. De VS bieden zo'n 3 procent aan.
Bron: ANP