Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop: Europees Parlement wil plan voor klimaatschade

  •  
20-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
smoke-g41f6acf92_1920

© Jürgen via Pixabay

Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie zich tijdens klimaattop in november in Sharm-el-Sheikh in Egypte hardmaakt voor betere financiering van het herstel van klimaatschade in ontwikkelingslanden. Die resolutie is de basis voor de delegatie van het Europees Parlement tijdens de top. Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, leidt de delegatie van het Europarlement tijdens de klimaattop in november.

Hogere inzet

Ook wil het Europees Parlement dat de EU zijn klimaatdoelen verhoogt richting de klimaattop, inzet op een einddatum voor olie- en gasproductie en aandacht vraagt voor de mensenrechtensituatie rond de klimaattop.

Kosten van klimaatschade

Eickhout benadrukt dat de oproep tot het opzetten van financiële ondersteuning bij klimaatschade centraal moet staan tijdens de klimaattop: “Hiermee zorgen we ervoor dat de kosten van klimaatverandering eerlijk worden verdeeld en dat rijkere landen meebetalen voor de klimaatschade die zij elders veroorzaken. De huidige overstromingen in Pakistan maken dit pijnlijk duidelijk. Het land heeft nauwelijks bijgedragen aan klimaatvervuiling, maar betaalt wel de prijs voor de schade die andere vervuilers hebben veroorzaakt. Met zo’n mechanisme krijgen ontwikkelingslanden toegang tot middelen om de klimaatschade aan te pakken en worden in ieder geval de kosten eerlijker verdeeld.”

Bron: GroenLinks Europa 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.