Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop COP29 in Bakoe Azerbeidzjan | Overzicht 10e dag

  •  
20-11-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
klimaattop

© pixabay

Vrijdag 22 november is officieel de laatste dag van de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan gestart. In Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, komen wereldleiders en beleidsmakers samen om beslissingen te nemen in de strijd tegen klimaatverandering. Hieronder volgt onderstaande overzicht van de ontwikkelingen:

Voorstel klimaattop: vanaf 2035 jaarlijks 250 miljard als steun

Op de klimaattop in Bakoe is voorgesteld dat rijke landen vanaf 2035 jaarlijks 250 miljard dollar aan klimaatsteun aan ontwikkelingslanden geven, veel minder dan de eerder geëiste 500 miljard dollar. Het doel is verduurzaming en hulp bij klimaatrampen. De tekst roept op om samen te werken om de totale klimaatfinanciering naar 1300 miljard dollar in 2035 te verhogen, waarbij rijke landen het voortouw nemen.

Advertentie
Dit is reclame van STER

De EU wil dat ook landen zoals China en Saudi-Arabië bijdragen, maar dit stuitte op weerstand. Het voorstel is het eerste concrete financiële plan op deze top, waar klimaatfinanciering het hoofdthema was.

Arabische landen, met Saudi-Arabië voorop, weigeren op de klimaattop in Bakoe stellingname tegen fossiele brandstoffen. Dit zet druk op de eerdere COP28-afspraak voor een "transitie weg van fossiele brandstoffen". Saudi-Arabië, een van de grootste olieproducenten, voert al langer campagne tegen het benoemen van fossiele brandstoffen als probleem.

Rijke landen doen nog steeds geen toezeggingen over geld

Rijke landen willen nog steeds niet zeggen op hoeveel geld ontwikkelingslanden kunnen rekenen in de onderhandelingen op de klimaattop in Azerbeidzjan. De top (COP29) is gepland tot en met vrijdag, maar de onderhandelingen lopen vaak uit. Ook nu verwachten veel diplomaten niet op vrijdag al naar huis te kunnen. In een persconferentie op de klimaattop zei klimaatcommissaris van de EU Wopke Hoekstra dat hij nog geen bedrag wil noemen, omdat hij eerst duidelijkheid wil krijgen over wat er allemaal meetelt als klimaatfinanciering en welke landen meebetalen. "Anders is het alsof je een prijs afspreekt voor een gevuld winkelmandje, maar ondertussen nog niet weet wat erin zit."

De klimaattop draait dit jaar grotendeels om geld. De afspraak dat rijke landen jaarlijks 100 miljard dollar per jaar verstrekken aan klimaatfinanciering verloopt in 2025. Arme en kwetsbare landen willen dat dit bedrag aanzienlijk omhooggaat. Vanaf 2030 is er jaarlijks zeker 1 biljoen (1000 miljard) dollar nodig aan klimaatfinanciering, berekenden klimaatexperts eerder.

Gesprekken over verdubbeling klimaatfinanciering

Ontwikkelingslanden zouden het "een grap" vinden als op de klimaattop een verdubbeling van het klimaatfinancieringsdoel wordt afgesproken. In Bakoe wordt momenteel onderhandeld over een nieuw bedrag dat rijke landen jaarlijks aan klimaatfinanciering voor arme landen moeten bijdragen. Nieuwssite Politico berichtte begin deze week dat de EU zou aansturen op een jaarlijks bedrag van in totaal 200 of 300 miljard, terwijl het huidige bedrag 100 miljard is. Geen enkele diplomatieke bron heeft die inzet bevestigd.

"Is dit een grap?", zei een Boliviaanse vertegenwoordiger op de vraag van een journalist wat hij vindt van het bedrag van 200 miljard. Ontwikkelingslanden vinden zelf dat minstens een bedrag van 1 biljoen (1000 miljard) nodig is. Klimaatexperts onderschrijven dat. Het geld is bedoeld voor arme landen om te verduurzamen en maatregelen te kunnen nemen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Ontwikkelingslanden laten ook weten dit geld nodig te hebben om hun klimaatdoelen op te stellen, die begin volgend jaar af moeten zijn. De onderhandelingen over dit bedrag verlopen "frustrerend en teleurstellend", aldus een Keniaanse vertegenwoordiger.

Weinig schot in onderhandelingen op de top

Maatschappelijke organisaties die de klimaattop in Bakoe volgen, vinden dat er tot nu toe te weinig schot zit in de onderhandelingen. Toch houden ze de hoop erin dat het in de laatste dagen van COP29 tot concrete resultaten komt. "Geen van de partijen wil dat deze COP mislukt", zegt Hilde Stroot van Oxfam Novib. De eerste week verliep volgens haar "redelijk desastreus", maar ze sluit een stroomversnelling zeker niet uit.

Ook voorzitter Dieuwertje Wallaart van de Jonge Klimaatbeweging zegt dat het de komende dagen "erop of eronder" is. "Tot nu toe gaan de onderhandelingen te traag, maar je voelt hier wel dat er een eindsprint aan zit te komen", laat ze weten. "We hopen dat de EU nu leiderschap zal tonen en ook gaat leveren op financiering." Om de onderhandelingen open te breken, is het volgens beiden belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over het belangrijkste onderwerp: geld voor armere landen om mee te doen aan de energietransitie en beter voorbereid te zijn op de ernstigste gevolgen van klimaatverandering. "Zolang die duidelijkheid er niet is, worden ook andere onderwerpen gegijzeld", zegt Stroot.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

android1984
android1984
15 aug. 2024 - 5:48
Engelse archeologen hebben piemel grafitti teruggevonden van romeinse soldaten. En de soldaten van napoleon hebben een spoor grafitti achtergelaten tot aan egypte toe. Ouderen die publiceren dat de jeugd van tegenwoordig los is geslagen. Dat is eveneens vertederend traditioneel.
Kees Flipsen
Kees Flipsen
14 aug. 2024 - 21:10
Er is te veel geld bij het grootse deel van de bevolking in de rijke landen. Niemand hoorde ik dit al zeggen. Zo verslaaft aan consumptie en uiterlijk vertoon zijn we. Bevorderd door alle reclame die ons dagelijks overspoeld. Alles draait er op. Verworven belangen houden verandering tegen. ( Kijk maar naar de tabak industrie, die tekens weer opnieuw met nieuwe slimmigheidjes ons verleid om te gaan roken.) We zitten vast en kunnen er niet uit. Uit het systeem dat de wereld, veel mensen en de natuur naar de klote helpt. Dit komt ook door gebrek aan moraal. Ieder gezond mens weet wat goed is. Het gaat goed met onze economie hoorde ik vandaag. Indien van toepassing lees je altijd de voor en de nadelen van iets. Van de sociale media bijvoorbeeld. Maar nooit een woord in een krant of journaal over de nadelen van economische groei. Ook vandaag niet. De voordelen werden wel genoemd. Het is een probleem dat er gezwegen word over de problemen die ontstaan of verergeren. Ik kan zo tien nadelen van die voortdurende groei opnoemen. Ik ben gelukkig al vrij oud en heb geen kinderen. ik zie een gitzwarte toekomst voor de mensheid.
Backtobasics
Backtobasics
14 aug. 2024 - 16:41
Domheid en massa toerisme gaan inderdaad hand in hand. In Amsterdam staan massatoeristen op het museumplein zich te vergapen aan sjofele onbetrouwbare staatartiesten die de meest stomzinnige kunstjes uithalen, om vervolgens na een davend appplaus geld te incasseren. Tik Tok rijen van meters lang voor een overprijst patatje mayonase. Overvolle grachten met toeristenboten waarvan sommigen op een afstandje gezien doen denken aan overvolle vluchtelingen bootjes op de middelandse zee. Overal om je heen alleen maar stomzinnig oppervlakig engels geleuter waar zelfs veel Amsterdammers van harte aan mee doen ( natuurlijk herkenbaar aan het accent) om maar zo cosmopolitaans over te komen.
Noam Salomon II
Noam Salomon II
14 aug. 2024 - 15:11
Wel een beetje vreemd, dat de auteur erkent, dat het gekrabbel van alle tijden is, maar vindt dat dat vandaag de dag vandalisme is. Nota bene in Pompeï zijn meer dan 5000 muurkrabbels gevonden. Dit zijn voornamelijk namen (37%), maar ook groeten, berichten, obsceniteiten, quotes uit beroemd literair werk, tekeningen van dieren en gladiatoren, nummers, datums en prijzen. Eigenlijk zijn mensen in die millennia nauwelijks veranderd. Mocht onze wereld ten einde komen, dan zijn er over pakweg 2000 jaar ook vast mensen, zoals de auteur, die zich boos maken over dat iemand iets heeft gekrabbeld op de kostbare, antieke overblijfselen van een McDonalds-vestiging.
2 Reacties
PauI_Spijkers
PauI_Spijkers15 aug. 2024 - 0:07
Hoeveel waren dat er toen, hoe mobiel waren ze, en hoe vrij, en in hoeverre waren landen en plaasten vroeger gecommodoficeert en mensen daarin geconditioneert? Er was vroeger niet zo'n globale geBNBte Disnetië laag. Wel was er een paar 1000 procent meer dieren en planten diversiteit en aantal.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 18:03
Je naam ergens inkrassen is natuurlijk gewoon een vorm van vandalisme. Toerisme is al oeroud. De oude romeinen drentelden al langs de piramides maar massatoerisme begon in Europa pas in de 18de eeuw met de grande tours van elite jongemannen. Of die vroege toeristen zich wel fatsoenlijk gedroegen is moeilijk na te gaan maar hoe kleiner het aantal hoe minder schade uiteraard.
Gerygrr
Gerygrr
14 aug. 2024 - 13:32
Te goedkope vliegreizen?
DanielleDefoe
DanielleDefoe
14 aug. 2024 - 13:13
De menselijke sprinkhanenplaag zal de doorslag wel geven.
DaanOuwens
DaanOuwens
14 aug. 2024 - 12:23
Je hoeft helemaal niet rijk te zijn om Venetië te bezoeken. Dat kan voor een paar euro's. Het is dus geen probleem van de rijken. Alleen de heel arme Nederlanders, onder of rond bijstandniveau kunnen niet op vakantie. Het probleem heeft ook niets met globalisering te maken. Globalisering is het proces dat heeft geleid tot mondiale goederenstromen, geldstromen, grondstoffenstromen en migratiestromen. Het toerisme op zich heeft het weinig te maken. Niet meer dan dat als gevolg van het feit dat veel zich al op mondiaal niveau voltrekt er nu ook Chinese toeristen naar Amsterdam komen. Of Venetië. Het wangedrag is meer het gevolg van emancipatie. Zeker in de Westerse samenlevingen heeft dat geresulteerd in het motto: Wie maakt mij wat. En degene die leven volgens dat motto hakken zonder probleem in een historisch gebouw. En dat is dus niet het gevolg van globalisering, meer het gevolg van lokale barbarij.
3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 17:48
Decorumverlies is een factor, met name als de toeristen zich relatief ver van huis bevinden. Dat zou ik geen emancipatie noemen.
DaanOuwens
DaanOuwens16 aug. 2024 - 18:39
@ DanielleDefoe Decorumverlies is de echte emancipatie. Je kan overal jezelf zijn.
DanielleDefoe
DanielleDefoe17 aug. 2024 - 11:06
Oa. als voormalige wildkampeerder ben ik het daar niet mee eens.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor