Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatschadefonds stap dichterbij na gesprekken in Abu Dhabi

theme-icon
Klimaatverandering
  •    •  
06-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
klimaatverandering

© pixabay

Landen hebben dit weekend voor het eerst concrete stappen gezet om een klimaatschadefonds op te richten. Het was lange tijd onduidelijk of rijkere en armere landen het met elkaar eens gingen worden. Dat zou de aankomende klimaattop COP28 nog ingewikkelder maken. Om toch overeenstemming te bereiken, gingen de partijen de afgelopen dagen weer met elkaar in gesprek in Abu Dhabi.

Concreet zijn afgevaardigden het eens geworden dat zo'n fonds voor armere, kwetsbare landen die schade oplopen door de gevolgen van klimaatverandering in elk geval de eerste vier jaar georganiseerd moet worden door de Wereldbank, schrijft persbureau Bloomberg. Dat is opmerkelijk, want maandenlang stelden ontwikkelingslanden daar tegen te zijn.

Kwetsbare landen helpen

Deze landen vreesden dat er mogelijk minder geld naar de getroffen gebieden gaat met een 'tussenpersoon' zoals de Wereldbank, legde Brandon Wu van mensenrechtenorganisatie ActionAid eerder uit. Dat terwijl dit geld juist hard nodig is om kwetsbare landen te helpen met schade aangericht door bijvoorbeeld overstromingen, droogte of extreem weer. Ook zou er mogelijk geen directe toegang zijn tot dit geld.

In Abu Dhabi zijn dit weekend ook basisrichtlijnen afgesproken over de financiering van het fonds. Bloomberg stelt dat hierin "ontwikkelde landen worden aangespoord om steun te verlenen". Eind deze maand begint de klimaattop in Dubai. Dan zal de discussie over het klimaatschadefonds verder gaan.

Klimaattop in Sharm-el-Sheikh

Vorig jaar op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh (COP27) hebben landen met elkaar afgesproken dat er een klimaatschadefonds moet komen voor arme, kwetsbare landen. Maar het lag nog open hoe zo'n fonds eruit moet zien, wie er gaat betalen en wie geld ontvangt. Rijkere landen willen bijvoorbeeld dat landen als Saudi-Arabië en China ook gaan meebetalen, ondanks dat zij ooit zijn aangemerkt als ontwikkelingsland.

Het is onzeker of er nu voldoende is afgesproken in Abu Dhabi om op de klimaattop in Dubai een overeenkomst te bereiken. Mensenrechtenactivisten vrezen dat de spanning van de onderhandelingen over zal slaan op de besprekingen in Dubai.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering

Meer over:

klimaatschadefonds
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.