Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatpakket Europese Commissie: grote gevolgen voor Nederland

  •  
23-01-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace_01.jpg
Kolencentrales zorgen voor de meeste CO2-uitstoot op aarde en zijn daarom de belangrijkste veroorzakers van klimaatverandering.
Het klimaatpakket van de Europese Commissie schiet volgens Greenpeace Nederland tekort als Nederland en de andere lidstaten klimaatverandering binnen veilige grenzen willen krijgen. Nederland moet diplomatiek zijn best doen om de andere lidstaten ervan te overtuigen zich óók in te gaan zetten voor 30 procent emissiereductie in 2020. Dat is niet voor niets in het regeerakkoord vastgelegd.
“De Europese Unie lijkt hier op een bergbeklimmer die zijn schoenen heeft aangetrokken om de Mount Everest te beklimmen maar nog geen rugzak heeft opgedaan”, zegt Hans Altevogt, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. De 20 procent schone energie in 2020 die de EU wil is slechts een tussenstap om de Europese energievoorziening écht  duurzaam te maken.
Greenpeace Nederland vindt dat stroomproducenten E.on, Electrabel, Essent en RWE geen nieuwe vervuilende en kostbare kolencentrales kunnen bouwen in Nederland. De Europese Commissie dwingt Nederland over te gaan tot méér investeren in schone energie. De beschamende 2,4 procent die Nederland nu haalt moet worden volgens de Europese Commissie opgetrokken worden tot 14 procent. Het kabinet ging al uit van 20 procent.
Het kabinet kan de energiebedrijven de goede kant uit sturen met een kolenwet. Daarbij worden er zulke zware eisen aan de uitstoot van kolencentrales gesteld dat het niet meer loont om ze te bouwen. Daarnaast moet er een eind komen aan het gratis uitdelen van emissierechten zodat er een échte prijs voor CO2-uitstoot tot stand komt. Deze financiële prikkels leiden tot méér investeringen in schone energie.
De opstelling van de Europese Commissie over het ondergronds dumpen van CO2 wijst Greenpeace af. De eis dat nieuwe kolencentrales ‘capture ready’ (met de mogelijkheid van CO2-afvang en dumping) worden gebouwd garandeert niets. Om de vele milieu- en commerciële risico’s te mijden moeten de Europese Commissie en de lidstaten geen financiële of politieke steun geven aan deze twijfelachtige techniek. Op de schaal van grote kolencentrales is er geen bewijs dat het werkt en de vele milieu- en veiligheidsvragen erover zijn nog onbeantwoord.
Bron: Greenpeace

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor