Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatonderzoek in de onderzoekstoren

  •    •  
11-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1154 keer bekeken
  •  

In het Speulderbos staat een hoge onderzoekstoren, die boven de boomtoppen uitkomt en zo'n vijftig meter hoog is. Deze toren werd ooit gebruikt door het RIVM om zure regen te meten. Maar een aantal jaar geleden kreeg TU Twente de sleutel. En zij hebben van deze toren een ware onderzoekstoren gemaakt.

Klimaatonderzoek

Op en rondom de toren staan allerlei meters, die van alles vertellen over onder meer de CO2 opname en waterhuishouding van de bossen. Het gaat hierbij om klimaatonderzoek.

De onderzoekers willen weten wat er gebeurd in de bossen, dus: hoe een bos omgaat met beperkt water door droogte, wat droogte doet met het bos en met het water. En waar gaat het water heen? Water circuleert namelijk, dus alles wat een boom verdampt komt weer ergens anders terecht. 

art toren 2

© Vroege Vogels TV

Metingen

Er wordt onder andere gemeten en berekend hoeveel water de bomen verdampen, hoeveel water er onderschept wordt door de naalden en hoeveel fotosynthese er plaatsvindt. Dit is slechts een greep van de metingen die hier gedaan worden. 

Vergelijken met satellietbeelden

De metingen zeggen dus iets over hoe het met dit bos gaat. Maar al deze metingen worden ook vergeleken met metingen die door een satelliet worden gedaan. Door deze gegevens met elkaar te vergelijken weten onderzoekers of de satelliet op een juiste manier meet. En zo kunnen ze wereldwijd de ontwikkeling van bossen bijhouden. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.