Klimaatneutraal bier_20_11_2009
• 20-11-2009
• leestijd 2 minuten
Klimaatneutraal bier
Bierbrouwer Gulpener bedacht tien jaar geleden al dat het productieproces duurzamer moest. Een verbond met de natuur en continue verbetering van de milieuprestaties daar gaat het om. Naar eigen zeggen zijn zij de enige brouwerij in Europa die met lokaal geproduceerde grondstoffen werkt. Toen was dat een opmerkelijke stap, nu zijn ze koploper als het gaat om het streven naar klimaatneutraal produceren. Kopenhagen eat your heart out.
In de praktijk heeft duurzaamheid een grote impact op de bedrijfsvoering van de brouwerij. Zo betrekt zij álle grondstoffen uit de eigen regio rond de Zuid-Limburgse vestigingsplaats. Het water komt uit twee eigen bronnen. Gerst, tarwe, hop en gist worden geleverd door boeren uit de omgeving, die met een minimum aan milieubelastende bestrijdingsmiddelen werken. Met 62 boeren uit de omgeving heeft het bedrijf een contract gesloten. De korte transportafstanden leveren direct een grote milieuwinst op.
Ook energie komt voor een deel uit de directe omgeving, via elektriciteit geproduceerd met watermolens aan de Geul. De rest van de energie koopt men in de vorm overige groene stroom. De lichtbak aan de gevel van de brouwerij brandt op zonne-energie.
Een tweede belangrijke energiebron, aardgas, kan niet uit de regio worden gehaald. Er wordt veel gas gebruikt voor het kookproces tijdens het brouwen. Daarmee wordt een behoorlijke CO2-uitstoot veroorzaakt. Die wordt gecompenseerd door een bos van 5 hectare dat de brouwerij heeft laten aanplanten.
Behalve het toepassen van duurzame technologieën, is de brouwerij ook bezig met energiebesparing. Het bedrijf heeft zich verbonden aan de meerjarenafspraken die overheid en bedrijfsleven hebben gemaakt over het effectiever en efficiënter inzetten van energie. De brouwerij heeft zijn bedrijfsruimte geïsoleerd. Belangrijk is ook de methode die wordt toegepast voor terugwinning van warmte. Bier wordt tijdens het brouwproces gekookt. Na het proces wordt water dat aan het begin van het brouwproces nodig is, voorverwarmd door dit afkoelende eindproduct.
De brouwer bereikte al een reductie in het bestrijdingsmiddelengebruik van ca. 75%, een reductie van het fossiel energieverbruik van 20% en een reductie van het watergebruik van 20%. De werkwijze met lokale leveranciers van grondstoffen levert daarnaast een bijdrage aan de versterking van een kleinschalige en duurzame landbouw in Limburg. De ambitie is om uiteindelijk bier te produceren op basis van 100% duurzame grondstoffen. Zo studeert Gulpener nog op de vraag of het afval van het brouwproces (de niet oplosbare granen) kunnen dienen als brandstof voor de energievoorziening.