Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatmaatregelen zinloos bij bouw nieuwe kolencentrales

  •  
04-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_119185.jpg
Milieuorganisatie Greenpeace waarschuwt dat de geplande bouw van vijf nieuwe kolencentrales in Nederland de meeste klimaatmaatregelen volledig teniet zouden doen. Als alleen al twee centrales gaan draaien wordt zoveel CO2 uitgestoten dat alle Kyoto reducties in Nederland voor niets waren. De enorme CO2-emissies van de kolencentrales zijn strijdig met de door het IPCC vandaag opnieuw vastgestelde noodzaak voor fors minder broeikasgassen. Alle mooie klimaatinitiatieven kunnen we met de bouw van kolencentrales op onze buik schrijven.' aldus Joris den Blanken, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace.
Maatregelen om een gevaarlijke temperatuurstijging van meer dan 2 graden Celsius te voorkomen zijn er genoeg, zo blijkt uit het vandaag verschenen IPCC rapport. Door maatregelen als energiebesparing en schone energie kan de uitstoot van broeikasgassen tot een aanvaardbaar niveau worden teruggebracht. In Nederland moet in 2020 dertig procent minder CO2 worden uitgestoten en in 2050 tachtig procent minder om klimaatverandering in wereldwijd verband succesvol aan te pakken.
Op basis van milieueffectrapportages van vijf kolencentrales die stroomproducenten willen bouwen in Nederland is berekend dat de centrales samen een jaarlijkse CO2-uitstoot hebben vergelijkbaar met 8 miljoen personenautos. De totale uitstoot van de
energiesector in Nederland zou daarmee 60 stijgen. 'Het is niet te begrijpen dat miljoenen mensen spaarlampen en zuinige auto's kopen en dat bedrijven als Essent en Nuon ondertussen hun CO2-uitstoot gaan vergroten.', aldus Joris den Blanken.
Slechts een klein deel van de broeikasgassen van de kolencentrales kan worden teruggebracht door bijstook van biomassa, terwijl de techniek om CO2 af te vangen technisch en commercieel niet tijdig beschikbaar is. De stroomproducenten willen investeren in kolencentrales zonder garanties op CO2-reductie. Ook is onduidelijk wie opdraait voor de kosten van CO2-afvang en opslag. Tegen de tijd dat CO2-afvang en -opslag grootschalig inzetbaar is, kan duurzame CO2-vrije energie voorzien in onze energiebehoefte.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor