Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatkunst zet bewoners van Amsterdam Zuidoost op het verkeerde been

  •    •  
30-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1317 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2022-10-28 at 16.36.34 (1)

© Tycho

De bewoners van de G-buurt in Amsterdam Zuidoost schrokken zich een hoedje. Een paar weken geleden verscheen er een levensgroot bord van de gemeente Amsterdam bij het plaatselijke buurthuis Lola Buitenpost. Er zou een Bijlmerdijk gebouwd worden. Het bleek om een ludieke actie te gaan van kunstenaar Tycho. Als onderdeel van een nieuwe straatkunstroute bedacht hij dit bord.

Klimaat op straat

Klimaat Op Straat is een nieuwe kunstroute van het Klimaatmuseum in de Bijlmer, Amsterdam Zuidoost. Op de route zijn verschillende nieuwe straatkunstwerken te zien. Voor hoe lang, dat is niet zeker. Voor deze straatkunst is namelijk geen toestemming gegeven. Toch hebben al veel buurtbewoners de kunstwerken kunnen aanschouwen. "Toen ik het bord zag schrok ik wel", zegt Juliette, de buurvrouw. "Er staat hier een parkje, met mooie bomen. Wat zou er met die bomen gebeuren mocht er een dijk door de Bijlmer komen?" Zo'n alarmerend bericht kan de buurt volgens haar wel gebruiken. "Het is geen ver van mijn bed show meer. Er moet nu iets gebeuren".

WhatsApp Image 2022-10-28 at 16.36

Urgentie

Buurtbewoner en ondernemer Elvis Fresh kijkt ook mee en is meer gecharmeerd van een ander kunstwerk van Tycho. Een arm die uit het water steekt, als de laatste Amsterdammer die nog boven het water uitsteekt. "Hiervan is de symboliek wat mij betreft veel sterker. Ik vind dat er over het algemeen op een veel urgentere toon over het klimaatprobleem moet worden gesproken, een beetje zoals die actie bij Beau aan tafel." Elvis is zelf al een tijd bezig met een duurzaam project voor de bewoners van de K-buurt in Zuidoost. Hij is bezig met de buurt een windmolen aan te schaffen. Die zou dan in het nabijgelegen Diemerbos of de Gaasperplas moeten komen te staan. De opbrengsten worden dan verdeeld onder de bewoners zelf. Zo hoopt hij niet alleen het gesprek verder op gang te brengen, maar ook de oplossingen van de klimaatcrisis dichter bij Amsterdam Zuidoost te krijgen. 

Meedoen

Hoe lang de gehele route nog is te bewandelen is onduidelijk. De gemeente wil namelijk een deel van de kunstwerken verwijderen omdat hier geen toestemming voor is gegeven, en er ten onrechte vanuit de gemeente wordt gecommuniceerd. Het idee is wel dat de route nog een jaar in Amsterdam Zuidoost te bewandelen is. Wil je meedoen? Kijk dan even op deze site.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.