Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatkieswijzer, uitgestorven planten en alle overige onderwerpen

  •    •  
03-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1182 keer bekeken
  •  
stemmen verkiezingen groen_Cas van den Bomen

© Cas van den Bomen

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 5 november 2023. Luister de fragmenten op de volgende startpunten:
10:55 - Hedwigepolder, een jaar later
32:45 - Uitgestorven planten
44:00 - Veluws roodborstje gaat wereldwijd viral
1:21:15 - Aanpassen van vogelnamen
2:40:05 - Klimaatkieswijzer

Klimaatkieswijzer

Over een kleine drie weken mogen we weer naar de stembus. Liefst 26 partijen doen mee met de Tweede Kamerverkiezingen. Maar wat beloven ze op het gebied van klimaat en energie? Een nieuwe kieswijzer geeft inzicht in de plannen, die in de verkiezingsprogramma’s staan. Het Klimaat- en Energiekieskompas is een initiatief van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

Windmolens

Windmolens

© Pixabay

Veluws roodborstje gaat wereldwijd viral

Het is een dagelijkse routine voor natuurfotograaf Martijn Nugteren: de poeltjes die hij in het bos op de Veluwe heeft aangelegd voor de dieren bijvullen met water én het geheugenkaartje van de daar door hem opgehangen wildcamera’s checken. Dat levert bijna elke dag wel weer nieuwe en mooie beelden op: badderende koolmezen, een drinkende havik of een goudvink die z’n veren komt poetsen. De korte filmpjes plaatst Martin op Instagram. Het badderende roodborstje is wereldwijd het meest bekeken: 9,8 miljoen keer!

Martijn Nugteren

Natuurfotograaf Martijn Nugteren bij één van z'n aangelegde poeltjes

© Henny Radstaak

Hedwigepolder, een jaar later

Een jaar geleden verdween de dijk van de Hedwige polder. Niet per ongeluk, maar expres om de natuur in Zeeuws-Vlaanderen een impuls te geven. Er was destijds een hoop om te doen. Tegenstanders zagen het veranderen van vruchtbaar landbouwgebied in nieuwe natuur niet zitten. Verslaggever Gert Elbertsen bekijkt met kustecoloog Jim van Belzen hoe de polder er na een jaar natuurontwikkeling uitziet.  

Hedwigepolder

De Hedwigepolder na een jaar natuurontwikkeling

© Gert Elbertsen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.