NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Klimaatgevoelige vlinders

27 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Atalanta_01.jpg

© Atalanta. Fotograaf: MarijkeS

Volgens het WMO, het weerbureau van de VN is de kans groot dat 2015 wereldwijd het warmste jaar wordt dat ooit is gemeten. Ook in Nederland wordt het een van de warmste jaren ooit. Uit de toekomstscenario's van onder meer het KNMI blijkt dat als de klimaatverandering niet wordt aangepakt, we meer van dit soort warme jaren kunnen verwachten.
Maar wat doet dit met de natuur? Hoe reageren bijvoorbeeld de vlinders op dit soort warme jaren? En als het klimaat in Nederland structureel verandert, welke vlinders gaan dan vermoedelijk verdwijnen en welke soorten staan te trappelen om ons land te gaan koloniseren? Kars Veling van de Vlinderstichting over klimaatgevoelige vlinders.
Late waarnemingen
De eerste week van november leverde opvallende waarnemingen op. Naast de gebruikelijke late gasten, die meer aanwezig waren dan normaal, was er ook een melding van een heideblauwtje. Deze vlinder was nog nooit zo laat in het jaar waargenomen.
heideblauwtje
Heideblauwtje. Fotograaf: belton
Ook de melding van een sint-jacobsvlinder, een overdag actieve nachtvlinder, was verrassend. Deze vliegt normaal gesproken van april tot half augustus. Een exemplaar op 2 november is uitzonderlijk.
Vlinder1
Sint Jacobsvlinder. Fotograaf: BertusvG.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.