Klimaatgevoelige vlinders
• 27-11-2015
• leestijd 1 minuten
© Atalanta. Fotograaf: MarijkeS
Volgens het WMO, het weerbureau van de VN is de kans groot dat 2015 wereldwijd het warmste jaar wordt dat ooit is gemeten. Ook in Nederland wordt het een van de warmste jaren ooit. Uit de toekomstscenario's van onder meer het KNMI blijkt dat als de klimaatverandering niet wordt aangepakt, we meer van dit soort warme jaren kunnen verwachten.
Maar wat doet dit met de natuur? Hoe reageren bijvoorbeeld de vlinders op dit soort warme jaren? En als het klimaat in Nederland structureel verandert, welke vlinders gaan dan vermoedelijk verdwijnen en welke soorten staan te trappelen om ons land te gaan koloniseren? Kars Veling van
de Vlinderstichting
over klimaatgevoelige vlinders.
Late waarnemingen
De eerste week van november leverde opvallende waarnemingen op. Naast de gebruikelijke late gasten, die meer aanwezig waren dan normaal, was er ook een melding van een heideblauwtje. Deze vlinder was nog nooit zo laat in het jaar waargenomen.
Heideblauwtje. Fotograaf: belton
Ook de melding van een sint-jacobsvlinder, een overdag actieve nachtvlinder, was verrassend. Deze vliegt normaal gesproken van april tot half augustus. Een exemplaar op 2 november is uitzonderlijk.
Sint Jacobsvlinder. Fotograaf: BertusvG.