Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatcrisis vormt bedreiging voor Olympische Winterspelen

  •  
31-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
ski-race-g6b74c71cb_1920

© Andreas via Pixabay

De Olympische Winterspelen zouden volgens het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in de toekomst mogelijk vaker op dezelfde locaties worden gehouden vanwege de klimaatcrisis. Een optie is het opzetten van een roulatiesysteem, waarbij wintersportlocaties waar zeker sneeuw ligt, regelmatig de Olympische Spelen of WK's organiseren. Zo zou er voor gezorgd worden "dat de voorzieningen op het noodzakelijke hoge niveau blijven".

Wintersportgebieden verdwijnen

IOC-voorzitter Thomas Bach liet in december al weten dat hij zich grote zorgen maakt over de gevolgen van de klimaatverandering voor wintersporten. "Tegen 2050 zal tussen de 50 en 60 procent van de wintersportgebieden in Europa, die als sneeuwzeker en geschikt voor Olympische Spelen werden beschouwd, niet meer bestaan", zei Bach destijds in antwoord op vragen van het Duitse persbureau DPA. De hoogste sportbaas noemde dat "alarmerend". 

Investeren in andere sporten 

Hij vreest dat regio's die nu nog gelden als wintersportgebieden niet langer investeren in de sneeuw- en ijssport, maar mikken op andere inkomstenbronnen zoals wandelaars en mountainbikers. Ook daardoor zal het aantal plaatsen waar WK's in wintersporten en Winterspelen kunnen worden gehouden afnemen. 

Kortere winters

Daarnaast zullen de winters korter worden door klimaatverandering. "Dat roept dan de vraag op hoeveel tijd er nog over is voor WK's, wereldbekerwedstrijden en de Winterspelen", zei de voorzitter. Volgens hem staat door die vraag het huidige format van de Winterspelen onder druk.

Toewijzing uitgesteld

Begin december besloot het IOC al de toewijzing van de Winterspelen van 2030 uit te stellen. Daar zou komend jaar over worden besloten, maar "met het oog op de klimaatverandering en de daaruit voortkomende uitdagingen voor de wintersport" werd die deadline uitgesteld. Salt Lake City, Sapporo en Vancouver hebben zich kandidaat gesteld. De Winterspelen van 2026 worden gehouden in Milaan en Cortina d'Ampezzo.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.