Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatconferentie in Montreal begonnen

  •  
29-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_149638.jpg

© klimaatverandering broeikaseffect 350x230

In de Canadese stad Montreal is maandag een door de Verenigde Naties georganiseerde conferentie over klimaatverandering begonnen. Vertegenwoordigers van vrijwel alle landen ter wereld, wetenschappers en mensen uit het bedrijfsleven praten de komende twaalf dagen over de terugdringing van het broeikaseffect.
De klimaatconferentie in Montreal is de grootste bijeenkomst over het klimaat sinds de conferentie van Kyoto in 1997, waar destijds het Kyoto-protocol is ondertekend. Met de conferentie in Montreal proberen de VN op wereldschaal maatregelen te coördineren waarmee minder broeikasgassen worden uitgestoten.
Het Kyoto-protocol, waarmee 156 landen hebben ingestemd, trad half februari dit jaar in werking. Het protocol verplicht deelnemende landen om maatregelen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. In de periode 2008-2012 moet deze uitstoot gemiddeld 5,2 procent lager zijn dan in 1990. In Montreal worden deze doelstellingen besproken. Ook wordt gekeken naar de periode na 2012.
De Verenigde Staten, een land dat veel broeikasgassen uitstoot, zijn een van de landen die hebben geweigerd het Kyoto-verdrag te ondertekenen. De Amerikaanse regering vreest voor negatieve economische gevolgen voor onder meer de olie-industrie.
De VS zijn officieel dan ook niet betrokken bij de besluitvorming in Montreal. Wel zijn Amerikaanse vertegenwoordigers aanwezig bij de conferentie, omdat de VS wel zijn aangesloten bij het bredere Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake Klimaatverandering (UNFCCC).
De VS en andere landen die niet akkoord zijn gegaan met 'Kyoto', Australië, China en India, zijn in juli 2005 een losser samenwerkingsverband begonnen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Ook Zuid-Korea, dat wel een krabbel onder het Kyoto-protocol heeft gezet, heeft zich bij het pact, Asia-Pacific Partnerschip for Clean Development and Climate, aangesloten.
De vijf landen hebben geen percentages of streefdata afgesproken. Ze richten zich vooral op de (gezamenlijke) ontwikkeling van nieuwe energiezuinige technologieën.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) riep de regeringen die deelnemen aan de conferentie in Montreal op nu de onderhandelingen te beginnen over CO2-reductie na 2012. Het WNF meent dat in 2008 duidelijk moet zijn welke maatregelen overheden en het bedrijfsleven na 2012 gaan nemen om de uitstoot van CO2 verder terug te dringen.
,,Sinds 1990 is de uitstoot van CO2-gassen door geïndustrialiseerde landen met 8,4 procent toegenomen. De energiesector is verantwoordelijk voor 40 procent van de totale emissies. De geïndustrialiseerde landen, waaronder Nederland, moeten zich tot het uiterste inspannen om diep in deze emissies te snijden'', liet hoofd Klimaatprogramma van het WNF, Barbera van der Hoek, vanuit Montreal weten.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.