Klimaatakkoord vertraagd?
• 28-09-2018
• leestijd 1 minuten
© Bron: byrev
Ondanks alle beloftes gaat het er dit jaar misschien niet meer van komen. De onderhandelingen voor het Nederlandse klimaatakkoord zijn vastgelopen. Belangrijkste oorzaak is dat de ‘groenste regeringscoalitie ooit’, met elkaar over hoop ligt over de klimaatafspraken.
Met veel bombarie sloten bedrijven, lokale overheden en maatschappelijke organisaties onder leiding van Ed Nijpels in juli met elkaar een klimaatakkoord op hoofdlijnen. Met als gemeenschappelijk doel om de CO2 uitstoot in Nederland uiteindelijk naar vrijwel nul te brengen. Eind dit jaar zou een definitief akkoord gepresenteerd moeten worden. Maar dat gaat vermoedelijk niet lukken, doordat de politiek er nog niet uit is.
Vrijdag presenteerden het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) hun eerste bevindingen van het akkoord op hoofdlijnen. Conclusie: 'er staan genoeg voorstellen in het klimaatakkoord om reductie van 49% in 2030 (ten opzichte van 2030) te halen, maar het moet nog concreet ingevuld worden'. In eerste instantie zouden het PBL en het CPB vrijdag het klimaatakkoord hebben doorgerekend. Maar dat was onmogelijk omdat er simpelweg weinig door te rekenen viel. Daarom werd de doorrekening veranderd in een analyse.
Dit voorjaar zijn de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord gestart. Het doel van het akkoord is om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49 procent terug te dringen. De onderhandelingen worden gecoördineerd door het Klimaatberaad en worden inhoudelijk gevoerd aan 5 sectortafels met daaronder een groot aantal deeltafels en werkgroepen.