Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Klimaatakkoord vertraagd?

28 sep 2018
  •  
leestijd 1 minuten
co2 - publiek domein

© Bron: byrev

Ondanks alle beloftes gaat het er dit jaar misschien niet meer van komen. De onderhandelingen voor het Nederlandse klimaatakkoord zijn vastgelopen. Belangrijkste oorzaak is dat de ‘groenste regeringscoalitie ooit’, met elkaar over hoop ligt over de klimaatafspraken.
Met veel bombarie sloten bedrijven, lokale overheden en maatschappelijke organisaties onder leiding van Ed Nijpels in juli met elkaar een klimaatakkoord op hoofdlijnen. Met als gemeenschappelijk doel om de CO2 uitstoot in Nederland uiteindelijk naar vrijwel nul te brengen. Eind dit jaar zou een definitief akkoord gepresenteerd moeten worden. Maar dat gaat vermoedelijk niet lukken, doordat de politiek er nog niet uit is.
Vrijdag presenteerden het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) hun eerste bevindingen van het akkoord op hoofdlijnen. Conclusie: 'er staan genoeg voorstellen in het klimaatakkoord om reductie van 49% in 2030 (ten opzichte van 2030) te halen, maar het moet nog concreet ingevuld worden'. In eerste instantie zouden het PBL en het CPB vrijdag het klimaatakkoord hebben doorgerekend. Maar dat was onmogelijk omdat er simpelweg weinig door te rekenen viel. Daarom werd de doorrekening veranderd in een analyse.
Dit voorjaar zijn de onderhandelingen voor het Klimaatakkoord gestart. Het doel van het akkoord is om in 2030 de uitstoot van CO2 met 49 procent terug te dringen. De onderhandelingen worden gecoördineerd door het Klimaatberaad en worden inhoudelijk gevoerd aan 5 sectortafels met daaronder een groot aantal deeltafels en werkgroepen.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.