Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatactivisten bezetten WUR, noemen universiteit niet duurzaam

  •    •  
23-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
367 keer bekeken
  •  
wageningen-934661_1920

Klimaatactivisten demonstreren maandag in een van de gebouwen van Wageningen University & Research. De actievoerders zeggen dat ze niet weggaan tot de universiteit de banden verbreekt met de fossiele industrie.

De demonstranten hebben spandoeken opgehangen in Forum, een van de gebouwen op de campus van de WUR. De universiteit in Wageningen is meermaals internationaal uitgeroepen tot de meest duurzame universiteit. Daarom vinden de activisten het "bizar" dat de WUR "op ontransparante wijze samenwerkt" met de fossiele industrie.

Volgens actiegroep End Fossil: Occupy! uiten ook medewerkers van de WUR hun steun door vijf dagen lang het laatste IPCC-rapport voor te lezen. In dat rapport trokken bij het internationale panel van de VN betrokken klimaatwetenschappers opnieuw aan de bel. Ze stelden dat het steeds waarschijnlijker wordt dat de aarde met meer dan 1,5 graden opwarmt ten opzichte van het pre-industriële tijdperk.

Deze maand waren er al meerdere demonstraties in het onderwijs, onder meer bij de Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de TU Eindhoven en op de landbouwhogeschool Van Hall Larenstein in het Gelderse Velp. De politie maakte een einde aan enkele acties.

Update

De politie heeft in de nacht van maandag op dinsdag een gebouw van Wageningen University & Research (WUR) dat door klimaatactivisten was bezet ontruimd. Rond 00.30 uur gingen agenten het gebouw binnen en verzochten de vijftien activisten die nog binnen waren, allen studenten van de universiteit, mee naar buiten te gaan. Een woordvoerster van de actiegroep End Fossil: Occupy! zegt dat een deel van de bezetters aan die oproep gehoor heeft gegeven, maar dat anderen door de politie aan "armen en benen" naar buiten zijn gesleept. Een woordvoerder van de politie kon de ontruiming niet bevestigen, maar zei dat die wel "op het programma" stond.

De universiteit zegt in een verklaring op de website dat de studenten een uitnodiging om verder te praten over hun eisen hebben afgeslagen en dat ze meerdere keren gewaarschuwd zijn dat het gebouw maandagavond om 23.00 uur leeg moest zijn. Een deel van de actievoerders verliet het gebouw tijdig. "Op verzoek van WUR werden de laatste vijftien actievoerders na middernacht door de politie naar buiten geleid", staat in de verklaring.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.