Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatactivist op televisie

  •  
22-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hieronder de tekst die Wijnand Duyvendak uitsprak in de afgelopen aflevering van Vroege Vogels:
Nairobi is de hoofdstad van het Oost- Afrikaanse land Kenia. Er wonen bijna 3 miljoen mensen.. De stad is gesticht in 1899 door de Engelsen, als basiskamp voor spoorwegarbeiders. Nairobi ligt op bijna 1700 meter hoogte en dat is niet voor niks. Op die hoogte is het te koud voor de malariamug, en daar hielden de Britten indertijd slim rekening mee. Malaria is in heel Afrika immers de voornaamste doodsoorzaak.
De laatste jaren slaan artsen in Nairobi alarm, want vooral in de sloppenwijken blijken steeds meer mensen besmet te zijn door malaria. En het wordt steeds duidelijker dat  de belangrijkste oorzaak daarvan de klimaatverandering is. Een paar graden warmer en vochtiger, en de malariamug voelt zich ook op hoogte meer dan thuis.
Dat gebeurt allemaal ver weg, in Afrika. Maar ook in Nederland leidt de opwarming van het klimaat tot gezondheidsrisico’s. Volgens een rapport van het RIVM dat in september verscheen zal de klimaat- verandering honderden doden en duizenden zieken extra per jaar opleveren.
Vooral teken, die de ziekte van Lyme verspreiden, zijn een serieus gevaar.  Maar ook de muggen die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van de knokkelkoorts en het West-Nijlvirus verheugen zich nu al op warmer weer. Het hoeft maar een halve graad warmer te worden, of muggen kunnen per jaar al een extra generatie voortbrengen. Dat betekent voor Nederland een miljard meer muggen. En van één mug in de slaapkamer lig ik soms al wakker….
In december komen in het Poolse Poznan de wereldleiders weer samen om te praten over hoe we de klimaatverandering kunnen stoppen. En hoewel het in december in Polen wel te koud zal zijn voor muggen, zullen ze prominent rondzoemen in de besprekingen.
Want in Afrika worden ze erg ziek van de malariamug en goeie gezondheidszorg kost geld. En de malariamug in Nairobi heeft het zo lekker warm door de CO2-uitstoot van de rijke landen. Als het in Poznan over ons klimaat gaat, gaat het dus ook om arm en rijk. Een gewone Nederlander zorgt voor 30 keer zoveel uitstoot als een doorsnee  Keniaan.
En in Poznan moet gekozen worden.  Gaat de vervuiler betalen? Komt de rekening terecht waar hij hoort: bij de rijke landen? Wie betaalt de kosten voor gezondheidszorg, de dijkverhogingen die in de ontwikkelingslanden nodig zijn? Ook maatregelen om broeikasgassen terug te dringen kosten geld. Eerlijk delen houdt in dat zo’n Derde Wereldland gecompenseerd zal moeten worden door het Westen. Dat kan Nederland al snel een miljard per jaar gaan kosten.
Wordt straks in Poznan deze keuze gemaakt? Nemen de rijke landen op tijd hun verantwoordelijkheid? Voordat de mug is uitgegroeid tot een olifant?
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor