Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleine watersalamander kruipt voorbij | Zelf Geschoten

  •  
10-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1398 keer bekeken
  •  

De kleine watersalamander wordt maar elf centimeter groot. Maar zelfs met die lengte is hij niet eens de kleinste salamander van Nederland; dat is de vinpootsalamander. Gefilmd door Christ Grootzwagers.

vinpootsalamander_608aeeffdfeb7_medium

Vinpootsalamander

© Arnefotografie1

Massale salamandertrek

De paddentrek is een bekend fenomeen maar net iets eerder begint de kleine watersalamander-trek. Tussen Enschede en Hengelo trekken grote aantallen salamanders van hun winterslaap-gebied naar hun paar-gebied. Hierbij moeten ze een treinspoor en een zogenaamde fietssnelweg oversteken.

KleineWatersalamander_GertPaassen

kleine watersalamander

© GertPaassen

De trek van de kleine watersalamander is niet speciaal maar het feit dat er tussen Hengelo en Enschede zulke enorme aantallen worden aangetroffen is wel bijzonder. Elk jaar weer worden er tegen de 2000 kleine watersalamanders overgezet door vrijwilligers van de Werkgroep Paddentrek in Hengelo.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.