Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleine vissers en milieuclub eisen betere controles op visserij

  •  
20-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
garnalenvisser-anaben_01.jpg

Garnalenvisser

© Fotograaf: anaben

Een groep kleinschalige vissers en milieuorganisatie ClientEarth eisen woensdag voor de rechtbank in Den Haag betere controles op de Nederlandse visserij. Ze stellen dat de Nederlands Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nalatig is en tekortschiet in het controleren van de hoeveelheden vis die aan land worden gebracht.

Daardoor bestaat het risico dat "duizenden tonnen vis per jaar illegaal de Europese markt binnenkomen, terwijl dit serieuze risico's voor overbevissing van bepaalde soorten met zich meebrengt."

Kleinschalige vissers voelen zich bedreigd 

De kleinschalige vissers voelen zich bovendien in hun levensonderhoud bedreigd. Zij vissen op dezelfde soorten als industriële schepen waar volgens ClientEarth en de Low Impact Fishers of Europe (LIFE) veel te weinig zicht op is.

Meer controles 

De organisaties eisen dat de overheid meer geld en menskracht vrijmaakt voor controles. Die zouden nu niet voldoen aan Europese normen. Zo wordt de vis die aan land wordt gebracht volgens de organisaties niet correct gewogen. De zaak kan mogelijk gevolgen krijgen voor andere Europese landen.

"Niet toereikend" 

Minister Carola Schouten, die visserij destijds onder haar hoede had, gaf in 2020 toe dat de "beschikbare capaciteit voor de NVWA niet toereikend is voor het uitvoeren van haar taken" op het gebied van duurzame visserij. In een onderzoek van Deloitte klonk ook kritiek: "In de aanlandhavens wordt een keer per maand toezicht gehouden, dit zou bij de primaire havens idealiter een keer per week moeten zijn."

De NVWA wil voor de zitting niet reageren. "Het is goed gebruik om onze standpunten eerst aan de rechter voor te leggen voordat we deze met de media delen", laat de autoriteit weten

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.