Kleine stapjes op klimaattop
• 25-11-2010
• leestijd 2 minuten
Niemand rekent op een wereldwijd klimaatakkoord bij de VN-klimaattop die maandag begint, maar de conferentie kan een belangrijke stap worden op weg naar zo'n internationale overeenkomst. De top wordt door velen gezien als een tussenstap, waar op deelonderwerpen afspraken kunnen worden gemaakt.
Dit keer vliegen afgevaardigden van meer dan 190 landen naar Mexico, waar de twee weken durende top maandag in de stad Cancún begint. Namens Nederland schuift staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) de laatste dagen aan. Ook staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gaat naar Mexico. Hij zal een bijeenkomst bijwonen over de rol van landbouw in de klimaatproblematiek.
Na de mislukte top in Kopenhagen van vorig jaar zijn de verwachtingen niet hooggespannen. Het voornaamste doel zal zijn om de impasse te doorbreken tussen China en de Verenigde Staten, de grootste vervuilers van de wereld. Deze twee grootmachten staan echter zo lijnrecht tegenover elkaar, dat het de vraag is of het zal lukken hen nader tot elkaar te brengen.
China wil dat Washington meer leiderschap vertoont en minder broeikasgas uitstoot dan tot nog toe beloofd. De Verenigde Staten willen de belofte van China om minder broeikasgas uit te stoten dan gepland, kunnen controleren; iets wat Peking niet ziet zitten.
Daarnaast gaan de deelnemers in Cancún proberen het eens te worden over een aantal bouwstenen, waarover later definitieve besluiten genomen kunnen worden. Het groene fonds, waaruit op de lange termijn arme landen betaald kunnen krijgen om zich te weren tegen de gevolgen van klimaatverandering, is een van die bouwstenen. Over de structuur van zo'n fonds kan in Cancún een eerste besluit vallen. Welke bedragen in het potje moeten, is in Kopenhagen al overeengekomen.
Het actieplan tegen ontbossing is tevens vergevorderd. Het zogeheten REDD-programma moet ervoor zorgen dat arme landen hun bossen laten staan. De bossen slaan koolstofdioxide (CO2) op, de stof die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Waarnemers verwachten dat de pijnpunten rond dit onderwerp aan het eind van het overleg in Cancún weleens opgelost zouden kunnen zijn.
Het wordt afwachten of er in Cancún voldoende politieke wil is om de problemen stap voor stap aan te pakken. Kopenhagen mislukte mede omdat er een alles-of-niets-sfeer heerste, die het onmogelijk maakte om tot een overeenkomst te komen. Mogelijk zorgen de onderhandelingen over de losse bouwstenen dat het proces weer enigszins in beweging komt.
Bron ANP