Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kleine kruisspinnen | Zelf Geschoten

  •  
24-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
494 keer bekeken
  •  

Marjo Steffen filmt deze kruisspinnetjes die net zijn uitgekomen. “Het was een drukte van belang zo bij elkaar. De volgende dag hadden ze zich allemaal verspreid over de tuin.”

De kruisspin is een wielwebbouwer. De mannetjes zijn maar half zo groot als de vrouwtjes. Haar het hof maken kan dus fataal zijn. Om de aandacht van het vrouwtje te trekken, trommelt het mannetje met zijn poten op haar web. Is hij welkom, benadert hij haar voorzichtig. Na de paring maakt hij dat hij wegkomt!

In de herfst legt het vrouwtje haar eitjes in een hoopje. Dat zijn er wel 800. Ze kiest een beschut plekje uit en beschermt de eitjes met een geel laagje spinsel tegen vijanden, kou en regen. Tot haar dood, een paar weken later, bewaakt ze de eicocon.

In het voorjaar kruipen de spinnetjes uit hun ei. Ze vervellen een paar keer en zijn dan groot genoeg om zelfstandig op pad te gaan. Aan een zelf gesponnen draadje laten ze zich met de wind meevoeren naar een nieuwe plek. In het najaar zijn de kruisspinnen volgroeid en klaar om te paren. 

kruisspin_6133b0544741c_medium

Kruisspin

© Natureluur2

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar