Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleine kruisspinnen | Zelf Geschoten

  •  
24-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
661 keer bekeken
  •  

Marjo Steffen filmt deze kruisspinnetjes die net zijn uitgekomen. “Het was een drukte van belang zo bij elkaar. De volgende dag hadden ze zich allemaal verspreid over de tuin.”

De kruisspin is een wielwebbouwer. De mannetjes zijn maar half zo groot als de vrouwtjes. Haar het hof maken kan dus fataal zijn. Om de aandacht van het vrouwtje te trekken, trommelt het mannetje met zijn poten op haar web. Is hij welkom, benadert hij haar voorzichtig. Na de paring maakt hij dat hij wegkomt!

In de herfst legt het vrouwtje haar eitjes in een hoopje. Dat zijn er wel 800. Ze kiest een beschut plekje uit en beschermt de eitjes met een geel laagje spinsel tegen vijanden, kou en regen. Tot haar dood, een paar weken later, bewaakt ze de eicocon.

In het voorjaar kruipen de spinnetjes uit hun ei. Ze vervellen een paar keer en zijn dan groot genoeg om zelfstandig op pad te gaan. Aan een zelf gesponnen draadje laten ze zich met de wind meevoeren naar een nieuwe plek. In het najaar zijn de kruisspinnen volgroeid en klaar om te paren. 

kruisspin_6133b0544741c_medium

Kruisspin

© Natureluur2

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.