NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kleine alken redden het vaak niet

24 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
c25f631d3e.jpg

© In de haven van Den Oever, half november. Fotograaf: o.w.zijlstra

De minuscule kleine alk is een echte zeevogel. Laat in het najaar worden ze bij stormachtige wind uit het noorden of noordwesten gezien aan de kust, soms in groot aantal. Regelmatig waaien ze naar binnen en duiken ze op in het binnenland, in slootjes of parkvijvers. Die overleven het vaak niet.
Mini-alken
De kleine alk is niet groter dan een spreeuw en is de meest noordelijk levende alkensoort, die broedt in enorme kolonies van soms honderdduizenden paren op puinhellingen op onder andere Spitsbergen, Groenland en Jan Mayen. Kleine alken overwinteren in de Noordelijke Atlantische Oceaan.
kleine-alk1
Kleine alk zwemt recht op fotograaf o.w.zijlstra af.
Soms massaal voor de kust
Normaal is de kleine alk erg schaars, maar soms zakken grote aantallen af naar het zuiden en worden ze veel voor onze kust gezien. Het lot van vele naar binnen gewaaide kleine alken is de dood, want het zijn toch de zwakke broeders die dit overkomt. 
Bekijk op waarneming.nl waar de er zich momenteel kleine alken bevinden.
Tekst: Ruud van Beusekom, Vogelbescherming Nederland
Bron: Natuurbericht.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.