Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleine alk in Vlissingen | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
29-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
643 keer bekeken
  •  

De zeldzame kleine alk leeft in het hoge noorden en wordt soms in de winter langs de Nederlandse kust gezien. Zo zwom deze rond bij Vlissingen. In heel enkele gevallen kan de kleine zeevogel zelfs binnenlands geblazen worden bij harde wind. Gefilmd door Rudi Baetslé op 27 december 2022.

Zeevogel

De kleine alk (Alle alle) is een vogel uit de familie van alken (Alcidae). De kleine alk is de kleinste zeevogel die we kennen - de lengte is zo'n 20 centimeter - en leeft in de hoogarctische gebieden, zoals Groenland of Spitsbergen. Daar broeden ze met miljoenen tussen de neergevallen rotsblokken tegen hoge berghellingen.

kleine_alk_over_het_marsdiep_61a4f5c750cee_large

Kleine alk

© Walter Das

Kleiner dan een spreeuw

De kleine alk is iets kleiner dan een spreeuw, maar veel boller en gedrongener. Op het water zijn het dikke, haast rolronde balletjes zonder hals met een nauwelijks opvallend snaveltje en een opgericht kort staartje.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.