Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klapmuts bevalt van pup op Vlieland, strand afgesloten

  •    •  
28-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
klapmuts

Jonge verzwakte klapmuts die in 2013 werd gezien op de Maasvlakte.

© Fotograaf Rubo99

 Op Vlieland is maandag een klapmutsjong geboren, dat is een zeldzame zeehondensoort die normaal gesproken vooral rond de Noordpool en Groenland voorkomt. Een deel van het strand aan de westkant van het eiland bij de Vliehors is afgesloten om de dieren rust te geven. Zeehondencentrum Pieterburen zei eerder tegen Omrop Fryslân dat de zoogtijd van de klapmuts vier dagen duurt, die tijd wordt beschermd door de strandafsluiting.

De zeehonden liggen in de buurt van een trainingsterrein van de Luchtmacht en de politie, de Vliehors Range. De politie en de Luchtmacht willen het leven van de klapmutsen niet verstoren, meldt Defensie. Ze gaan wel door met trainen, maar houden rekening met de zeezoogdieren. Een zeehondenwachter heeft gezegd dat het nooit eerder is voorgekomen dat klapmutsen op Vlieland zijn waargenomen, laat staan dat ze daar een jong krijgen. De klapmuts staat op de rode lijst van bedreigde dieren van natuurorganisatie IUCN. 

Muts van de klapmutsen

Het leefgebied van de klapmuts (Cystophora cristata) ligt een stuk noordelijker in koud, diep water rond het pakijs. Klapmutsen leven in de Noord-Atlantische Oceaan rond Newfoundland, Groenland, IJsland en Spitsbergen. Ze kunnen afdwalen tot Portugal en Florida. Er zijn zelfs meldingen van deze zeehond vanuit Portugal. Op waarneming.nl staan meldingen van een ziek en jong exemplaar dat in de buurt van Scheveningen werd gezien.

De klapmuts heeft een zilvergrijze vacht met een onregelmatig donkerbruin tot zwart vlekkenpatroon en een zwarte kop. De naam dankt de zeehond aan de over het voorhoofd en de neus lopende 'muts', een zwarte huidzak, die bij mannetjes als een slurfje over de bek hangt. Bij mannetjes is deze muts veel groter en kan ook worden opgeblazen. Soms komt dan ook een deel van het neustussenschot uit het neusgat te voorschijn die er dan uitziet als een grote rode ballon.

Bron: ANP

Meer over:

klapmuts
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.