'Gelderland verkeerd geïnformeerd over drukjacht'
• 08-01-2008
• leestijd 2 minuten
© zwijntjes
De provincie Gelderland is verkeerd geïnformeerd over de drukjacht op wilde zwijnen. Op basis van de foutieve informatie gaf de provincie een ontheffing voor de omstreden drukjacht op de Veluwe. Dat stelde de Faunabescherming dinsdag tijdens een hoorzitting van de commissie Bezwaar- en Beroepschriften van de provincie Gelderland. De drukjacht werd in november al voorlopig verboden door de rechter.
In de ontheffing is sprake van maximaal een jager en een drijver per 40 hectare natuur. Jagers geven zelf echter toe dat de methode in de praktijk alleen werkt als meer jagers en drijvers dichter op elkaar werken, aldus Niko Koffeman van de Faunabescherming. ,,En in dat geval begint het al snel op de verboden drijfjacht te lijken.''
De provincie Gelderland wijst erop dat er met de jagers zelf is overlegd over het aantal jagers per 40 hectare. ,,Bij het verlenen van de ontheffing is met iedereen gesproken en overlegd. Er is geen sprake van foutieve informatie'', zei een woordvoerster. De provincie merkt verder op dat jagers volgens de ontheffing minimaal 250 meter afstand tot elkaar moeten houden. Controleurs zouden erop toezien dat de drukjacht niet uitmondt in een drijfjacht.
Alle partijen zijn het er over eens dat drukjacht voorlopig niet meer aan de orde is. Pas als de zwijnenstand komende najaar weer zo hoog is en de dieren wederom veel voedsel hebben, komt drukjacht weer in beeld, zegt Gerrit Jan Spek van de Faunabeheer Eenheid op de Veluwe. De Faunabescherming stelt ook dat jagers de afgelopen tijd bewust minder zwijnen afschoten om zo meer jachtmogelijkheden te creëren. Volgens Spek zijn er wel degelijk veel zwijnen geschoten. ,,In juli zijn bijvoorbeeld 1800 zwijnen geschoten en dat is een historisch hoog aantal.''
Momenteel wordt het voedsel schaarser en moeten de zwijnen weer op zoek, aldus Spek. ,,Dat verhoogt de kans op aanrijdingen met overstekende wilde zwijnen, maar het betekent ook dat de traditionele jachtmethode met lokvoer weer beter gaat werken.'' Tot medio maart mogen nog 1700 zwijnen worden doodgeschoten. Sinds juli zijn al 3200 beesten gedood.
De rechter besloot afgelopen november de drukjacht te verbieden tot de behandeling van het bezwaarschrift van de Faunabescherming. Eerder stond minister Verburg van LNV de drukjacht nog toe, tegen de zin van de Tweede Kamer. De bezwarencommissie van de provincie brengt over maximaal twee weken een advies uit aan de Gelderse gedeputeerde staten, die uiteindelijk opnieuw over de ontheffing zullen besluiten.
Bron: ANP