Het rapen van kievitseieren mag voorlopig niet in Friesland. Het provinciebestuur moet eerst uitzoeken hoe het met de kievitenpopulatie is gesteld, zo oordeelde de Raad van State woensdag. Door deze uitspraak, die volgde op een door de Faunabescherming aangespannen zaak, mag de teleurgestelde Bond Friese VogelWachten van 1 maart tot en met 8 april hoogstwaarschijnlijk geen kievitseieren rapen.
Onderzoek
De populatie van kieviten was in 2013 bijna gehalveerd ten opzichte van 1996, aldus de Raad van State. Het provinciebestuur krijgt nu als opdracht te onderzoeken bij welke stand van de kievitenpopulatie nog sprake is van een ,,gunstige staat van instandhouding''. Concreet komt het er op neer dat de provincie moet uitzoeken of de kievit nog in het algemeen voorkomt in het Friese grasland, en of dit ook op langere termijn nog zo zal blijven. De Raad van State sprak in 2012 al haar zorg uit over de voortgaande daling in de kievitenpopulatie.
Teleurstelling
De uitspraak komt voor de Bond Friese VogelWachten als een verrassing. ,,Wij zijn zwaar teleurgesteld en hadden dit totaal niet verwacht'', aldus een woordvoerder. ,,De rechtbank heeft het bezwaar al twee keer ongegrond verklaard, en nu komt de Raad van State met een ander oordeel.'' Volgens de Bond Friese VogelWachten zijn de kieviten nog wijdverspreid door de provincie en is er sinds 2009 juist sprake van stabilisatie.
Verboden
Het rapen van kievitseieren is in Nederland verboden, op Friesland na. Vanwege de traditie verleende het provinciebestuur in januari 2013 een ontheffing op grond van de Flora- en Faunawet waarmee in de periode van 2013 tot en met 2015 kievitseieren mochten worden geraapt. In 2013 ging het om 6307 kievitseieren en in 2014 om 5939. Voor 2015 was nog geen aantal vastgesteld.