Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kievitkuikens | Zelf Geschoten

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  

Mama kievit is op pad met haar kuikens. De jonge vogels voelen zich zelfstandig: niet meer onder de vleugels van mama, maar zelf op zoek naar voedsel. Deze video is van Anita Ketel.

De kievit legt haar eieren in een ondiep kuiltje. Door vroeg te broeden loopt het kievitsnest minder risico om vermaaid of vertrapt te worden. Wel is het erg kwetsbaar voor bemesten of ploegen en zaaien. De kuikens kun je zien lopen tussen april en juli. 

Kievitkuikens zijn nestvlieders. Dat betekent dat ze het nest al snel verlaten om zelf voedsel te zoeken. Wel moeten ze tot 20 dagen oud bij hun ouders opwarmen als het koud is. Een kievitkuiken eet 800 tot 5000 prooidiertjes per dag. Die vindt het in het veld of in ondiep water. De kuikens zijn vliegvlug na zo’n veertig dagen.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.