Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Keuzes maken voor een paarse heide

theme-icon
Natuur
  •    •  
23-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
416 keer bekeken
  •  

Heide, in elke provincie in Nederland is het wel te vinden. De paarse planten, grazende schapen en krioelende insecten zijn zo kenmerkend. Zo ook op de Brunssummerheide, het hoogstgelegen heidegebied van Nederland. Maar zo vanzelfsprekend zijn die glooiende heidevelden niet. Frans Reijnen is verantwoordelijk voor het beheer op de Brunssummerheide en vertelt over al het wikken en wegen. 

Afgelopen zomer viel er weinig regen. Vooral de hoger gelegen zandgronden, zoals de Brunssummerheide, hadden last van dat neerslagtekort. De afgelopen jaren zijn er in het gebied aangeplante dennen weggehaald. Zonde van die bomen zou je kunnen denken, maar juist het weghalen van die bomen zorgt ervoor dat het gebied natter is geworden. Vooral in het unieke hoogveenmoeras midden in het gebied. 

Dennenbomen zijn niet de enige planten die ze hier niet al te veel willen. Stevige grassoorten die tussen de heideplanten oprukken onder meer door bodemverrijking vanwege stikstof zorgen ervoor dat er minder plek is voor struikheideplanten. Daarom lopen er schapen en geiten in het gebied. De kudde van herder Niels haalt de kleine boompjes en graspollen weg. Zonder dat de schapen op de heide poepen. Want dat zou weer zorgen voor extra stikstof en voeding voor de planten die hier niet thuishoren.

Groter gebied 

De Brunssummerheide ligt tussen dorpen, steden, wegen en industrie. Het is als een eilandje midden in de bebouwing. Maar voor natuur is uitwisseling met andere gebieden juist heel belangrijk. Daar wordt het sterker van. Daarom breidt de Brunssummerheide langzaam uit, op de voormalige zilverzandzandgroeve. Hier moet weer heide gaan groeien. Én het gebied is verbonden met andere naastgelegen natuurgebieden via ecoducten. Ook hierop moeten heideplanten komen te staan, zodat de soorten die op de heide leven zich kunnen verspreiden. 

Vroege Vogels TV over de Brunssummerheide! Kijk zaterdag 24 september 2022 om 19.50 uur naar NPO 2!

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

heide, brunssummerheide
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

annevelinck
annevelinck30 jan. 2023 - 10:36

Men weet nog steeds niet dat omstreeks het jaar 1600 er helemaal nog geen heide hier bestond. Dus hoe bepaal je dan wat er hoort of er niet hoort te zijn? Volstrekte willekeur lijkt het. Die arme grond is ontstaan door menselijke afgravingen indertijd. Op schrale grond gedijt de heideplant prima en we vinden dit erg mooi. Maar dat is een andere zaak..