Keurmerk voor verantwoord gekweekte vis
• 20-08-2012
• leestijd 2 minuten
In Amsterdam is vandaag het ASC-keurmerk voor verantwoord gekweekte vis gepresenteerd. Tilapia uit Indonesië is de eerste vis die met het kemerk te verkrijgen is. Later dit jaar volgt pangasius. Vanaf volgend jaar komt nog meer kweekvis met het groene ASC-logo in de winkels, waaronder zalm, forel en tropische garnalen.
Ongeveer 950 miljoen mensen op aarde zijn voor hun eiwitten afhankelijk van vis. Door de groei van de wereldbevolking met bijna dertig procent zal de komende veertig jaar de behoefte aan vis verder toenemen. De verwachting is dat de consumptie in die periode verdubbelt, mede door welvaartsgroei in Azië. Daarmee is viskweek de snelst groeiende voedingssector ter wereld. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) maakt zich zorgen over de impact op de natuur en de sociale gevolgen die de enorme uitbreiding van viskweek heeft.
Aquaculture Stewardship Council
Daarom heeft het WNF in 2009 samen met Initiatief Duurzame Handel het onafhankelijke Aquaculture Stewardship Council (ASC)opgericht. WNF-directeur Johan van de Gronden: ,,Doen we nu niets, dan zitten we straks met grote problemen. Sommige kwekerijen zijn al ten koste gegaan van mangrovebossen, die fungeren als kraamkamers van de oceanen en natuurlijke kustbescherming. Ook zien we dat niet-verantwoorde kweek van bijvoorbeeld zalm, pangasius en tilapia het leven in zee, meren en rivieren ernstig kan aantasten. Kweekvis kan bijdragen aan het voeden van de groeiende wereldbevolking, maar alleen als we het op verantwoorde wijze doen.”
Strenge normen
Vis met het ASC-keurmerk komt van kwekerijen die strenge normen hanteren. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van chemicaliën en antibiotica aan banden gelegd en wordt ziekteverspreiding voorkomen doordat de kweekvis niet kan ontsnappen. Op sociaal gebied sluiten de kwekerijen onder andere kinderarbeid uit, garanderen ze veiligheid voor de medewerkers en gaan ze goed om met de gemeenschap waarin ze opereren.
ASC is het enige keurmerk waarvan de criteria door alle betrokken partijen zijn samengesteld; viskwekers, -handelaren, retail, NGO's en wetenschap. Daarmee is het ook het enige keurmerk dat wereldwijd grote impact kan hebben op verbetering van de viskweek. Het WNF werkt bijvoorbeeld nauw samen met de Vietnamese overheid om de kweek van pangasius voor de export de komende jaren voor een aanzienlijk deel ASC-gecertificeerde te krigen. Vrijwel alle gekweekte pangasius komt uit Vietnam.
Bron: WNF