Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kerst in de natuur | Fotoserie

  •    •  
23-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2731 keer bekeken
  •  
kerstbal_63a08e54778c9_medium

Druppel aan mos

© Daksaya

Vroege Vogels wenst je fijne feestdagen! We zien dat de natuur ook volop in de kerstsfeer is. Dauwdruppels die kerstballetjes vormen aan planten, paddenstoelen die op kerststerren lijken en bijzondere wintergasten die zich deze winter laten zien. Kortom: je kunt enorm genieten van de natuur tijdens de feestdagen! Ga jij ook een ommetje maken tussen de kerstdiners door?

bijzondere-gast_6399ffefede56_medium

Pestvogel

© Sandra Teer

Fotograaf Sandra Teer maakt een prachtige foto van deze opvallende wintergast: de pestvogel. De pestvogel komt voor in Rusland en Scandinavië, maar wanneer daar in de winter weinig bessen te vinden zijn, komt de vogel naar Nederland. Het is dan ook een zogeheten ‘invasievogel’. Ze komen niet ieder jaar naar ons land, maar verschijnen in onregelmatige invasies.

overal-kerstballetjes_63a2487ed62c1_medium

© Annemiekleon

Op de vroege ochtend glinsteren in het hoge gras talloze dauwdruppels. Het lijken net parels. Of kerstballetjes, vindt fotograaf Annemiekleon!

baretaardster_6390883b7d155_medium

Baretaardster

© Middenschans

Deze 'kerstster' kun je gewoon in de natuur vinden, het is een baretaardster. Het vruchtlichaam bestaat uit een stervormige slippenkrans en een bolvormig, gesteeld bolletje. Wanneer de zwam indroogt, zakt dit bolletje in en lijkt het een beetje op een Franse baret. Vandaar de naam! Foto gemaakt door Middenschans.

kerstboompjes_63a15acb360de_medium

Haarmos

© Els Morra

"Haarmos, of ook wel sterretjesmos genoemd, vind je bijna alle bossen," schrijft fotograaf Els Morra. "Soms zijn er wel hele tapijten van mos. Je ziet ze vooral in de herfst en de winter". Els fotografeert het mos van zó dichtbij, dat het lijkt te bestaan uit allemaal minuscule kerstbomen, inclusief kerstversiering. 

bedrieglijke-druiventrosjes_638b5bb2c8034_medium

Troskalknetjes

© Cor van de Wiel

Je zou deze trossen bijna in de kerstboom hangen! Op het eerste oog lijken het trosjes druiven, maar dit is in feite een slijmzwam: het troskalknetje. Gefotografeerd door Cor van de Wiel. 

koperwiek_63a3242654b69_medium

Koperwiek

© Barky

De koperwiek is een typische wintergast. Hij broedt in Scandinavië en Rusland, maar is in de winter soms massaal in Nederland te vinden. Koperwieken snoepen graag van de bessen van hulst, lijsterbes en kardinaalsmuts. Foto gemaakt door Barky. 

poedersuiker_63a3f65763ce5_medium

Oranje oesterzwam

© Els Morra

Kijk je ook al uit naar het eten van oliebollen tijdens oud en nieuw? We krijgen daar door deze bolletjes besprenkeld met 'poedersuiker' wel zin in! Hoewel we het eten van déze oranje oesterzwam niet aanraden... de zwam is niet giftig, maar staat bekend om zijn sterke en zeer onprettige geur van rottende kool en bedorven eieren. Foto van Els Morra. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.