Kernenergie nog steeds geen goed idee
• 05-09-2008
• leestijd 2 minuten
Zo luid als de kritiek klinkt op de anti- kernenergiebeweging van de jaren tachtig, zo mild is opeens de stemming binnen de politiek over kernenergie zelf. Het CDA lijkt zich definitief bij de voorstanders te hebben geschaard. Ook binnen de PvdA rommelt het en zelfs de SP wil kernenergie bespreekbaar maken.
Toch vormen kerncentrales nog steeds geen duurzaam alternatief voor olie en gas. Integendeel:
- Ze produceren levensgevaarlijk afval dat duizenden jaren radioactief blijft en nergens veilig kan worden opgeborgen.
- Sinds de Tsjernobyl-ramp in 1986 hebben al meer dan twintig ernstige ongelukken plaatsgevonden - ook in moderne, zogenaamd veilige centrales.
- Kerncentrales stoten weliswaar geen CO2 uit, maar door de energieverslindende uraniumwinning, raffinage en afvalverwerking, is er toch een forse broeikasbijdrage.
- Een eerste nieuwe kerncentrale zou er pas in 2020 kunnen staan. Tegen die tijd is de productie van windenergie veel goedkooper dan kernenergie. Elke euro die we nu in peperdure kernenergie stoppen, kunnen we niet besteden aan echt duurzame oplossingen.
- Winbaar uranium is beperkt voorhanden. Er is nog hooguit genoeg voor 50 jaar. Hoe meer kerncentrales er bijkomen, hoe krapper de voorraad.
- De winning van uranium gaat met erg veel vervuiling gepaard.
Nederland heeft zelf geen uranium en maakt zich opnieuw afhankelijk van energiebronnen uit het buitenland. - In tijden van terroristische dreigingen vormen kerncentrales een groot risico. Met de instandhouding van nucleaire technologie blijft het ook mogelijk kernwapens te produceren.
Wat dan wel?
Windenergie, zonne-energie en biomassa kunnen op termijn wel degelijk onze energiebehoefte dekken. Zeker als we daarnaast meer werk maken van energiebesparing en zuiniger (openbaar) vervoer. Als we maar willen! De technologie is beschikbaar, betaalbaar en het levert veel werkgelegenheid op. Laat je geen rad voor ogen draaien: kernenergie is gewoon niet nodig.
Bron: Milieudefensie