Jaarlijks verdwijnen tientallen miljoenen kilo’s gebruikte kleding en ander textiel onnodig in de verbrandingsoven door gebrek aan kennis over recycling. Consumenten willen textiel wel gescheiden inzamelen, maar denken vaak ten onrechte dat kapotte of versleten kleding en bijvoorbeeld dekbedden en kussens niet hergebruikt kunnen worden.
Dat blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO naar kennis, houding en gedrag van bijna 800 consumenten over gescheiden textielinzameling. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, in samenwerking met het ketenoverleg Verduurzaming Mode & Textiel.
Geen flauw idee
Ongeveer één op de vijf respondenten heeft geen flauw idee welk textiel wel of niet geschikt is voor gescheiden inzameling. Ondervraagden die dat wel denken te weten, zitten daar soms faliekant naast. Bijna de helft van de respondenten (47%) denkt bijvoorbeeld ten onrechte dat kapotte of versleten kleding niet geschikt is voor textielcontainers of huis-aan-huis zakken op straat. Iets meer dan de helft (53%) stelt dat dekbedden of kussens niet gescheiden ingezameld mogen worden, terwijl dat wel het geval is.
Ruim 10.000 vrachtwagens
De consument gooit nog een groot deel van het afgedankte textiel in de vuilnisbak. Gemiddeld wordt nu jaarlijks bijna 70 miljoen kilo textiel gescheiden ingezameld, en verdwijnt naar schatting 135 miljoen kilo textiel met het restafval in de verbrandingsoven. Dat zijn ruim 10.000 vrachtwagens. Tweederde hiervan is geschikt voor hergebruik of recycling. De wil om meer textiel in te zamelen is er absoluut: ruim de helft van de ondervraagden noemen verbranding een ‘slechte manier’ om van oud textiel af te komen.
Goed voor minima en milieu
Gescheiden inzameling zorgt ervoor dat kleding hergebruikt kan worden. Dat is goed voor mensen die nauwelijks geld hebben om kleding te kopen en terecht kunnen bij kringloopwinkels, of voor goede doelen. Daarnaast bespaart hergebruik en recycling van textiel veel energie, water en grondstoffen. Er wordt hard gewerkt aan innovatieve technieken om recycling te verbeteren. Nu al kan nieuwe stof gemaakt worden die voor 50% uit gerecyclede vezels bestaat.
Weinig moeite
Uit het onderzoek blijkt dat veel ondervraagden vinden dat textielinzameling hen weinig moeite kost. Meest genoemde redenen van respondenten om hun oude textiel toch bij het restafval te gooien is dat het ‘toch kapot is’ (41%) en ‘onduidelijk wat wel/niet mag’ (26%). Van de ondervraagden weet één op de zeven niet waar ze gebruikte kleding en textiel kunnen inleveren.