Kenia bezorgd om toegenomen vraag naar ivoor
• 14-02-2011
• leestijd 2 minuten
Keniaanse natuurbeschermers maken zich ernstig zorgen over de toegenomen vraag naar ivoor in China en andere landen in het Verre Oosten. De populatie olifanten in een van de grootste wildparken in het Oost-Afrikaanse land is de afgelopen jaren veel minder hard gegroeid dan in de periode daarvoor. Volgens de parkwachten komt dat door stropers, die olifanten doden om hun ivoren slagtanden.
Het aantal olifanten in het Tsavo National Park is sinds 2008 gegroeid van 11.696 naar 12.572. Dat is een toename van 2 procent, terwijl eerder sprake was van een groei van 4 procent. ,,We hebben het aantal gevallen van stroperij zien toenemen'', aldus Julius Kipng'etich, de directeur van overheidsinstelling Kenya Wildlife Services, zondag.
Kipng'etich denkt dat de vraag naar ivoor gevoed is doordat een aantal Afrikaanse landen toestemming heeft gekregen om de ivoorvoorraden te verkopen. Daardoor konden liefhebbers van ivoor er makkelijker aankomen en is de vraag aangewakkerd. Veel Aziaten geloven dat de slagtanden en hoorns van ivoor geneeskrachtige werking hebben of de potentie verbeteren. Doordat het inkomen van veel mensen in Azië stijgt, groeit ook de afzetmarkt van de stropers.
De gevolgen van de stroperij in Tsavo lijken nu nog mee te vallen, maar een populatie kan zeer snel krimpen als de omstandigheden slecht zijn. Dat gebeurde ook in 1988, toen in het park nog maar 5400 olifanten leefden nadat stropers er hadden huisgehouden. Ruim tien jaar eerder leefden er nog 35.000 olifanten in het gebied. Door betere bescherming van de olifanten is de populatie weer hersteld.
Maar nu in Azië grof geld wordt betaald voor het ivoor, wagen veel stropers toch weer een kansje. Het ivoor levert tenslotte tienduizenden euro's op. Jaarlijks lopen tientallen stropers tegen de lamp, maar de kopers worden in Azië zelden aangepakt. Natuur- en dierenbeschermers roepen overheden in Azië dan ook op om de handelaars te arresteren en hun netwerken op te rollen.
Handel in ivoor is sinds de jaren negentig verboden, omdat dieren er vaak voor worden gedood. Toch weten smokkelaars de slagtanden nog vaak over de grens te krijgen.
Bron: ANP