Het lijkt erop dat de keizersmantel zich weer in Nederland heeft gevestigd. De opvallende vlinder was verdwenen uit ons land, maar dit jaar worden in de duinen weer tientallen exemplaren van de keizersmantel bij elkaar gezien. Waarschijnlijk zijn dit hele populaties, en niet slechts zwervende exemplaren.
Populaties
De laatste tien jaar werd de parelmoervlinder al steeds meer gezien. Dit jaar zijn de aantallen wel erg hoog en worden er vaak 10 tot 15 vlinders bij elkaar gemeld. Vooral in Meijendel, de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) en het Noordhollands Duinreservaat vliegen populaties van de keizersmantel.
Duinkruiskruid
De vlinders zijn te zien op plaatsen waar nectar te halen is. In de AWD worden de meeste keizersmantels gemeld op het duinkruiskruid. Verder is er in de AWD niet zo veel te halen voor de vlinders, omdat veel nectarplanten worden weggegeten door de damherten in het gebied. Duinkruiskruid is giftig voor de herten, dus laten ze de plant staan.
Vliegplaatsen
Naast de AWD zijn er veel meldingen uit de aangrenzende Kennemerduinen en ook uit Meijendel, bij Den Haag. Boven het Noordzeekanaal lijken er twee vliegplaatsen te zijn in het Noordhollands Duinreservaat. In het binnenland is in ieder geval bij Winterswijk een voortplantingsplaats en komen er ook verspreide meldingen uit Zuid-Limburg.
Een koppeltje keizersmantels gefilmd door Luuk Punt.