Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Keizersmantels massaal terug in Nederlandse duinen

13 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Keizersmantel

© Keizersmantel in bosgebied Winterswijk. Fotograaf: HermanVreeman

Het lijkt erop dat de keizersmantel zich weer in Nederland heeft gevestigd. De opvallende vlinder was verdwenen uit ons land, maar dit jaar worden in de duinen weer tientallen exemplaren van de keizersmantel bij elkaar gezien. Waarschijnlijk zijn dit hele populaties, en niet slechts zwervende exemplaren.

Populaties

De laatste tien jaar werd de parelmoervlinder al steeds meer gezien. Dit jaar zijn de aantallen wel erg hoog en worden er vaak 10 tot 15 vlinders bij elkaar gemeld. Vooral in Meijendel, de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) en het Noordhollands Duinreservaat vliegen populaties van de keizersmantel.

Duinkruiskruid

De vlinders zijn te zien op plaatsen waar nectar te halen is. In de AWD worden de meeste keizersmantels gemeld op het duinkruiskruid. Verder is er in de AWD niet zo veel te halen voor de vlinders, omdat veel nectarplanten worden weggegeten door de damherten in het gebied. Duinkruiskruid is giftig voor de herten, dus laten ze de plant staan.

Vliegplaatsen

Naast de AWD zijn er veel meldingen uit de aangrenzende Kennemerduinen en ook uit Meijendel, bij Den Haag. Boven het Noordzeekanaal lijken er twee vliegplaatsen te zijn in het Noordhollands Duinreservaat. In het binnenland is in ieder geval bij Winterswijk een voortplantingsplaats en komen er ook verspreide meldingen uit Zuid-Limburg.
Een koppeltje keizersmantels gefilmd door Luuk Punt.
Bron: NatureToday , Vlinderstichting

Meer over:

keizermantel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar