Dat er in ons kleine landje nog nieuwe soorten opduiken, lijkt bijna onmogelijk. Toch is het weer gebeurd: er is een Kaspische plevier op Texel gesignaleerd. Op Texel, het vogelmekka van Nederland, was Mart Janse met vrienden aan het genieten van de najaarsvogels. Er was een Amerikaanse goudplevier gezien op een van de vele akkers. Die wilden ze zelf ook wel eens zien. Tijdens het kijken naar deze Amerikaanse dwaalgast viel het oog ineens op een andere plevierachtige. De alarmbellen begonnen te rinkelen. Was dit…? Nee, toch?
En jawel, na het checken van alle (subtiele) kenmerken konden Mart en zijn vrienden alleen maar concluderen dat daar op die akker in de buurt van de Amerikaanse goudplevier een heuse Kaspische plevier liep. Zenuwachtig over deze nieuwe soort voor Nederland werden via de digitale snelweg andere vogelaars gewaarschuwd. Het gevolg was dat er de laatste dagen vanuit alle uithoeken van het land vogelaars naar Texel zijn vertrokken om deze zeer bijzondere soort aan hun lijst toe te voegen.
De Kaspische plevier is een soort steltloper die broedt rond de Kaspische Zee in Centraal-Azië en overwintert in Afrika. De vogel is ongeveer 20 centimeter groot. Een mannetje in zomerkleed is oogverblindend mooi met zijn roodbruine borstband en daaronder een dun zwart lijntje. Vrouwtjes en onvolwassen Kaspische plevieren zijn wat minder fraai van kleur en lijken behoorlijk op andere soorten plevieren. Des te knapper dat deze onvolwassen vogel ontdekt werd. Waar een klein land, groot in kan zijn.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Afbeelding: Buller, W.R., Birds of New Zealand, 1888