Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kasgroenten uit Nederland: goed voor het klimaat

  •  
30-10-2007
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
724 keer bekeken
  •  
kassen.jpg
Volgens het onderzoeksbureau zijn groenten van de open teelt uit eigen land veruit de beste keuze. Maar ook groenten uit kassen dragen positief bij aan ons klimaat. En u kunt het hele jaar genieten van gezonde en smakelijke tomaten, komkommers, paprika's en andere kasgroenten uit eigen land.
In kassen gaan we zeer bewust om met energie. Van alle energie die voor kasteelt nodig is, komt het overgrote deel direct van de zon. Bij het fossiele energiegebruik is de Nederlandse glastuinbouw koploper in efficiëntie. Productie van kasgroente (in kilo's) of bloemen en planten (in stuks) vereist minder dan de helft aan fossiele energie dan 25 jaar terug. Mede om die reden is de glastuinbouw een sector die sinds 1990 wél in staat is de CO2-uitstoot te reduceren. Daarbij groeide de productie van glasgroenten en snijbloemen fors.
Kassen zijn uitstekende zonnecollectoren. Bekend is dat we - met ons toenemende verbruik van energie - in staat moeten zijn meer gebruik te maken van de zon. Die levert tienduizend keer meer energie dan de mens nu nodig heeft. De kas is daarvoor bij uitstek geschikt. Steeds meer tuinders investeren daarom in een (semi-)gesloten kas. De zon warmt in de zomer water in de kas op. Dit verwarmde water wordt in de grond opgeslagen en in de winter opgepompt om de kas te verwarmen. De eerste kas zonder gasaansluiting, die volgens dit principe werkt, is gebouwd in Ter Aar. De ambitie is om met dit systeem naast de kas ook kantoren, bedrijven en hele woonwijken in de warmtebehoefte te voorzien.
Een volgende stap is het plaatsen van zonnecollectoren in het kasdek om elektriciteit op te wekken. Voor eigen gebruik, maar ook voor huishoudens en bedrijven. Ook nu al produceren tuinders elektriciteit, in warmtekrachtinstallaties (WKK). Die kleine elektriciteitscentrales zijn veel gunstiger voor het klimaat dan centrales van energiebedrijven. Het energetisch rendement van grote centrales varieert van 45% tot in het meest gunstige geval 65%. Tuinders komen met de WKK op ruim 90%. De 'afvalproducten' warmte en CO2 die bij de aardgasverbranding voor elektriciteitopwekking vrijkomen, lozen energiebedrijven meestal rechtstreeks in het milieu. De tuinbouw kan die restproducten wel gebruiken. Zo benut een tomatenteler bijvoorbeeld warmte van de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg en gebruikt een groot aantal tuinders rest-CO2 van Shell uit Pernis voor de plantengroei.
Met dank aan de WKK's leveren glastuinders steeds meer energie aan het elektriciteitsnet. In 2006 ging het om ruim 2,6 miljard kWh. De netto productie van de glastuinders bedroeg dat jaar 430 miljoen kWh (LEI, 2007), goed voor het verbruik van ruim 120.000 huishoudens (bij een jaarverbruik van gemiddeld circa 3.500 kWh). Op dit moment groeit het WKK-vermogen bij glastuinbouwbedrijven sterk. Die groei maakt de bouw van twee kolencentrales in ons land overbodig.
In goede samenwerking met het ministerie van Landbouw en het Productschap Tuinbouw werkt de glastuinbouw aan het programma 'Kas als Energiebron' (zie gelijknamige website). Het telen van kasgroenten en bloemen levert in de toekomst alleen maar energie op. Ook het eten van kasgroenten is dus goed voor het klimaat.
Bron: www.groenportaal.nl

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.