Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kanoeten volgen met piepkleine zenders

  •  
23-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
171 keer bekeken
  •  
Gezenderd kanoet

© Kanoet - Fotograaf Benjamin Genp NIOZ

Onderzoekers hebben een handjevol kanoeten die overwinterden in West-Afrika uitgerust met vederlichte satellietzenders, om zo live de vogels te volgen op hun tocht naar het Noorden. De kanoeten vertrekken net uit hun tropisch overwinteringsoord richting de Waddenzee, waar ze voedsel bijtanken voordat ze naar hun Arctische broedgebied vliegen. Theunis Piersma, trekvogelecoloog bij NIOZ en aan de RuG, hoopt met deze nieuwste techniek te zien hoe elke trekvogel gebruikmaakt van de verspreide ecosystemen waarover de vogel zijn leven verdeelt en hoe bijvoorbeeld het beheer van waddengebieden en klimaatverandering zijn gedrag beïnvloedt.

Lichtste tweegramszenders op de wieken

De kanoeten kregen al in januari het lichtste zendertje op de markt op hun rug: 2 gram met zonnepaneeltje. Ongehinderd door de zenders bleken ze zich meteen al over meer kilometers te verplaatsen dan de onderzoekers eerder dachten op basis van beproefde kleurringwaarnemingen.

Verbinders tussen veranderende ecosystemen

Theunis Piersma hoopt vooral dat deze ‘satelliet-kanoeten’ de verbanden tussen West-Afrika, onze Waddenzee en de broedgebieden in het hoge Noorden duidelijk zullen maken. In de radio-uitzending van Vroege Vogels van vandaag zei hij: ‘Nu de zendertjes zó licht zijn geworden dat we zelfs kanoeten ermee rond kunnen laten vliegen, kunnen we tot in ongekend detail zien hoe veranderingen in het ene gebied hun uitwerking hebben op ecosystemen elders. In onze snel veranderende wereld is het enorm waardevol dat we daar met deze nieuwe techniek zo snel mogelijk informatie over verzamelen.’

Online meevliegen met de vogels

Op Waddentrekkers.nl kan iedereen meekijken over de schouder van de onderzoekers die ontdekken of hun theorieën kloppen of op de kop gezet worden door het gedrag van de vogels. Welke vogels halen het tot hun broedgebied en terug en waar ligt dat aan? Fanatieke volgers kunnen zich via de website abonneren op blogs van correspondent-onderzoekers langs de route die de live data becommentariëren zodra er iets opmerkelijks gebeurt.

Meer over:

kanoet, nioz
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.