Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamikazehoutsnippen

  •  
28-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
248 keer bekeken
  •  
houtsnip_ogen.jpg

© Foto: pverschuuren

Tienduizenden houtsnippen ontvluchten elke herfst het koude noordoosten van Europa en komen daarbij door Nederland gevlogen. Tijdens deze jaarlijkse trektocht vliegen er relatief veel tegen gebouwen aan, vaak met dodelijke afloop. Hoe komt het dat de houtsnip zich zo vaak doodvliegt tegen gebouwen?
Zicht rondom
De kop van de houtsnip ziet er nogal vreemd uit: het oog lijkt op een verkeerde plek te zitten, relatief hoog aan de zijkant van zijn kop. Hierdoor heeft de houtsnip een gezichtsveld van 360 graden en dat is handig want dan zie je altijd alle vijanden aankomen. Maar het heeft ook een groot nadeel.
Volle vlucht
Als je in volle vlucht een gebouw wilt ontwijken, moet je goed afstanden kunnen inschatten. En dat kan de houtsnip met zijn speciale ogen juist niet. Daarvoor moeten ogen namelijk naast elkaar liggen in plaats van tegenover elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de ogen van mensen, katten en uilen, die allemaal erg goed afstanden kunnen bepalen.
houtsnip_raam_ErnaKoelman
Deze ongelukkige houtsnip is tegen het raam gevlogen en vervolgens terechtgekomen op de tuinstoel die daar vlak onder stond. Gelukkig liep het dit keer goed af met de snip. Foto: ErnaKoelman
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.