Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamferalant, een nieuwkomer langs snelwegen

  •  
09-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kamferalant_plant_BennoTeLinde.jpg
Langs de A28 ter hoogte van ’t Harde en Nunspeet bloeit de Kamferalant. Deze plant werd hier drie jaar geleden voor het eerst ontdekt en bloeit sindsdien elk najaar. Even was het de vraag of zo’n Zuid - en Midden - Europese soort de afgelopen - relatief strenge - winter, wel zou overleven. Dat is dus zeker het geval geweest.
Kamferalant ( Dittrichia graveolens ) staat onmiddellijk naast het asfalt en in een smalle strook daarnaast. De planten zijn echter vooral op parkeerplaatsen en bij op- en afritten goed te zien. Verwar ze (vanuit de auto) niet met het Bezemkruiskruid (Senecio inaequidens) dat op de genoemde plaatsen ook veel voorkomt en bovendien opvallender is. Kamferalant is een tot ongeveer 30 centimeter hoge rijk vertakte composiet. De lintbloemen zijn meestal net iets langer dan de omwindselbladen. De gele lintbloemen vallen van dichtbij op door hun oranje-achtige uiteinden. Op afstand is de plant echter weinig opvallend gekleurd. Stengels, bladeren en omwindselbladen zijn bezet met lange haren met daartussen heel veel korte klierharen. Deze klierharen zorgen voor de opvallende geur waar de plant zijn naam aan te danken heeft. Er valt over te twisten, of dat de typische kamfergeur is, maar geuren doet hij in elk geval. De planten komen pas in de nazomer tot bloei en sterven in de loop van de herfst ook weer af, al blijven de afgestorven planten plaatselijk lang aanwezig.
Foto: Benno te Linde, stichting Berglinde

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor