Kameroen zet leger in tegen olifantenstropers
• 19-11-2012
• leestijd 2 minuten
Kameroen heeft het leger naar de grens gestuurd om te voorkomen dat een bende stropers het land binnendringt. De stropers zouden uit Soedan onderweg zijn naar Kameroen om daar olifanten te doden voor hun ivoor.
Gevaar voor bevolking
De regering noemt het triest om het leger in te zetten maar zegt dat het nodig is omdat het gaat om zwaarbewapende stropers die ook een gevaar vormen voor de lokale bevolking. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) juicht het toe dat Kameroen door het leger in te zetten concrete stappen onderneemt tegen stroperij en illegale handel in wilde dieren. De criminele activiteiten maken niet alleen slachtoffers onder dieren maar ondermijnen ook de soevereiniteit, veiligheid en economische vooruitzichten van de Centraal-Afrikaanse regio.
Driehonderd olifanten
De stropers die Kameroen nu tegen wil gaan houden, zouden dezelfde zijn als die begin 2012 meer dan driehonderd olifanten afslachtten in het Bouba N’Djida National Park in het noorden van Kameroen. Ze zouden eerder dan gebruikelijk terugkeren om te profiteren van de dichte begroeiing tijdens het regenseizoen en om de rangers te overrompelen. Met het inzetten van het leger laat Kameroen volgens een legerfunctionaris zien dat ze vastbesloten is een herhaling van het bloedbad van begin 2012 te voorkomen.
Ernstige bedreiging
De grote vraag naar ivoor, vooral vanuit Azië, in combinatie met poreuze grenzen en zwakke wetshandhaving vormt een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van olifanten in Centraal-Afrika. Hoewel precieze cijfers moeilijk te geven zijn, wordt geschat dat tussen 1995 en 2007 het aantal olifanten in de regio is gehalveerd, terwijl het aantal olifanten dat gedood wordt nog steeds oploopt.