Kamermeerderheid voor importverbod wilde vogels
• 24-10-2005
• leestijd 2 minuten
Nederland moet het Britse pleidooi voor een importstop op in het wild gevangen vogels steunen. Dat vindt een ruime Kamermeerderheid van CDA, PvdA, VVD, SP en GroenLinks. De fracties menen dat de Europese grenzen voorgoed dicht moeten voor deze dieren.
Aanleiding voor Groot-Brittannië om de (tijdelijke) invoerstop te bepleiten is het aantreffen vorige week in een Brits quarantainevogelverblijf van een papegaai uit Suriname, die besmet bleek met het gevaarlijke vogelgriepvirus H5N1.
Voor CDA-Kamerlid Ormel is de al maar uitbreidende vogelgriep een goede aanleiding om de Europese grenzen voor wilde vogels voorgoed dicht te gooien. Tropische vogels als papegaaien en parkieten worden vaak onder barre omstandigheden vervoerd en kunnen ziektes als vogelgriep, pseudo-vogelpest en papegaaienziekte met zich meebrengen, verklaarde Ormel maandag zijn steun voor het importverbod.
Kamerleden Snijder (VVD), Van Velzen (SP) en Vos (GroenLinks) zijn net als Ormel al langer pleitbezorger van een permament importverbod. ,,We willen al langer niet dat in het wild gevangen vogels hier in kooitjes terechtkomen. Maar met de vogelgriep is de druk extra groot dit zo snel mogelijk door te voeren'', meent Snijder.
SP-Kamerlid Van Velzen dringt ook aan op een structurele regeling. ,,Ik begrijp niet waarom er nu weer over een tijdelijk importverbod wordt gesproken. Europa is verantwoordelijk voor 90 procent van de wereldhandel in wilde vogels, een ongeregelde handel die de verspreiding van ziekten bevordert.''
SP en CDA wijzen naar de Verenigde Staten, die de handel in de wilde vogels al hebben uitgebannen via de Wild Bird Act. ,,Europa zou er goed aandoen dit voorbeeld te volgen'', aldus Van Velzen.
PvdA-Kamerlid Waalkens wil eveneens de grenzen voorgoed dichtgooien voor de exoten en vogels uit het wild. Wel waarschuwt hij dat een verbod deze handel verder de illegaliteit zal indrijven. Als voorwaarde stelt de PvdA'er dat tegelijk met het verbod maatregelen getroffen worden voor de aanpak hiervan. Opsporingsinstanties en de Algemene Inspectiedienst (AID) moeten voldoende mensen hebben om ,,niet alleen toe te kijken maar ook toe te slaan''.
Omdat ,,heel veel illegale handel meelift met legale handel'' - bijvoorbeeld in een doos van honderd legale kolibries zitten drie beschermde, verboden exemplaren - verwacht Ormel dat een invoerstop ook de malafide handel zal bemoeilijken.
Bron: ANP