Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kamer uiterst kritisch over Luchtwet

  •  
26-09-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_126651.jpg
De Tweede Kamer lijkt morrend akkoord te gaan met een wetsvoorstel van het kabinet om de luchtkwaliteit te verbeteren. Dat bleek maandag tijdens een debat met verantwoordelijk staatssecretaris Pieter Van Geel (Milieu).
Kern van de nieuwe wet is de oprichting van het Nationaal Samenwerkingsverband Luchtkwaliteit (NSL), waarin alle grotere infrastructurele projecten worden gebundeld. Via een ingenieuze constructie wordt de milieubelasting van die projecten gecompenseerd en kunnen ze gewoon doorgaan.
De oppositie ziet niets in de nieuwe wet. Diederik Samsom van de PvdA gaat alleen akkoord als Van Geel het voorstel op essentiële punten aanpast. Samsom omschreef de NSL als ,,een bureaucratisch monstrum, dat allerlei adviesbureaus en advocatenkantoren gouden tijden belooft''. Wijnand Duyvendak van GroenLinks sprak van een ,,ingewikkelde goocheldoos waarvan de meeste trucs gedoemd zijn te mislukken''.
Het CDA en de VVD zullen net als enkele kleinere partijen instemmen met het wetsvoorstel, maar ze verborgen hun ongenoegen maandag niet. ,,De weerzin tegen de wet is oneindig groot, maar ik ga het kind niet met het badwater weggooien'', aldus VVD-woordvoerder Paul de Krom. Hij zou liever zien dat de Europese Unie eindelijk eens serieus werk maakt van schone lucht.
Het CDA prees de inspanningen van het kabinet en van de eigen staatssecretaris en wees op nieuwe rapportages die vorige week aantoonden dat het de goede kant opgaat met de luchtkwaliteit. CDA-woordvoerster Liesbeth Spies was minder enthousiast over het wetsvoorstel. Dat ,,is behoorlijk complex, oogt dirigistisch en centralistisch'' en is ,,zeker geen voorbeeld van deregulering''.
Van Geel wuifde de kritiek weg. Volgens hem is er sprake van een goed wetsvoorstel, waarmee de Europese milieunormen kunnen worden gehaald. Extra bureaucratie zou niet ontstaan, aangezien de normen sowieso moeten worden gecontroleerd en gehandhaafd. Tegelijkertijd waarschuwde hij voor problemen in de toekomst. ,,Morgen kan alles weer anders zijn'', zei Van Geel. ,,Bijvoorbeeld als binnen Europa afgesproken zou worden om de milieunormen nog verder te verscherpen.''
De Tweede Kamer stemt waarschijnlijk op 10 oktober over de wet en een aantal amendementen en moties.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor