Kamer praat maandag hele dag over dierenwelzijn
• 28-01-2008
• leestijd 2 minuten
Meer van het slechte. Zo typeert de Partij voor de Dieren (PvdD) de zogeheten 'kleingruppenhaltung', het alternatief dat minister Gerda Verburg (Landbouw) bestudeert om legkippen meer ruimte te bieden.
De Tweede Kamer buigt zich maandag over de nota dierenwelzijn en bespreekt dan onder meer hoe varkens, paarden, koeien en kippen gehouden zouden moeten worden. De gewone legbatterij wordt in 2012 verboden in Europa. De Partij voor de Dieren (PvdD) wil in navolging daarvan ook een verbod op de luxe versie van de legbatterij, de verrijkte kooi.
Hoewel vorig jaar nog een Kamermeerderheid achter dit PvdD-voorstel stond, heeft Verburg al laten weten dat ze niet van plan is de verrijkte kooi te verbieden. Ze vindt de economische gevolgen te groot.
"Wij vinden het jammer dat de minister de handschoen niet oppakt. Er spreekt totaal geen ambitie uit de voorstellen in de nota Dierenwelzijn. We waren heel blij toen het kabinet beloofde dierenwelzijn te verbeteren en investeringen in diervriendelijke houderijsystemen te stimuleren. Maar die beloften raken langzaam maar zeker op de achtergrond. De minister belijdt dierenwelzijn met de mond'', aldus een woordvoerster van de PvdD.
Verburgs nota viel slecht bij de Partij voor de Dieren. "Er staat precies wat er mis is met het houden van dieren in Nederland. Dieren zijn verworden tot dingen. Eigenlijk zouden we ons moeten schamen dat we zo met dieren omgaan.''
De PvdD ziet zichzelf als haas in de strijd voor betere omstandigheden voor dieren. "We weten dat wij voorop moeten lopen en tempo moeten maken. Het wordt een lange strijd, maar we moeten opkomen voor de rechten van deze zwakke groep. Misschien is het al winst dat de Kamer maandag een gehele dag over dieren praat.''
Ook de Coalitie Dierenwelzijnsorganisaties Nederland (CDON) bestempelt de nieuwe nota als een 'gemiste kans'. In de groep hebben 22 Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties zich verenigd. De nota is volgens de CDON geschreven zonder één bezoek aan een dierenwelzijnsorganisatie.
"De nota laat de ethische aspecten van het gebruik van dieren geheel buiten beschouwing en vertrouwt op het zelfregulerend vermogen van de markt'', stelt voorzitter Wim de Kok van de CDON. "Dagelijks worden we geconfronteerd met gruwelijke misstanden, maar de nota heeft de signatuur van een minister die de markt geen strobreed in de weg wil leggen.''
Bron: ANP