Kamer kritisch over CO2-opslag Barendrecht
• 13-01-2010
• leestijd 2 minuten
De Tweede Kamer blijft vragen houden over de CO2-opslag in Barendrecht. De meeste oppositiepartijen zijn simpelweg tegen, terwijl ook de regeringspartijen voorwaarden stellen, zo bleek woensdag in de Tweede Kamer.
De regeringspartijen CDA en PvdA lieten weten dat de opslag in de Zuid-Hollandse gemeente acceptabel is, maar alleen als minister Van der Hoeven (Economische Zaken) overweegt voor het tweede, grotere opslagveld een andere locatie te zoeken. Regeringspartij ChristenUnie zei eerst meer informatie van de minister te willen over de grotere plannen in Noord-Nederland, voordat de partij het groene licht kan geven voor Barendrecht.
Het kabinet heeft Shell toestemming gegeven om kooldioxide afkomstig van de eigen raffinaderij onder de grond in Barendrecht op te slaan. Het gaat om een proefproject. Bij succes is het de bedoeling dat een tweede groter veld bij Barendrecht voor de opslag van CO2 in gebruik wordt genomen. Ook dient de proef in Barendrecht als opmaat naar massale CO2-opslag in Noord-Nederland.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) kan zich niet vinden in de voorstellen van de Kamer. Als de partijen bij hun standpunten blijven, zet de minister de proef mogelijk niet door. ,,Op het moment dat de Kamer zegt: we willen niet, dan voel ik er niets voor om CO2-opslag verplicht op te leggen aan bedrijven. Dan zijn we niet in staat om waar te maken dat er voldoende mogelijkheden tot opslag zijn'', aldus Van der Hoeven. Maar ze stelde dat er nog tijd is om te kijken of ze er met de Kamer uit kan komen.
De opslag van CO2 is onderdeel van doelstellingen om de uitstoot van kooldioxide terug te dringen. Door opslag onder de grond in oude gasvelden of in zee komen de schadelijke stoffen niet in de atmosfeer. Maar om uiteenlopende redenen zien oppositiepartijen er niets in. Zo ziet de VVD liever dat het gebruik van kernenergie wordt gestimuleerd.
Andere partijen wijzen op de grote weerstand in Barendrecht tegen de plannen, van zowel bewoners als de gemeenteraad. Mensen maken zich zorgen over hun veiligheid en vrezen dat hun huis in waarde daalt.
Bron: ANP